• BIST 100

    10147,85%-0,25
  • DOLAR

    32,28% 0,05
  • EURO

    34,97% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2452,76% 0,28
  • Ç. ALTIN

    3942,46% 0,76

Rus uzman: ABD, Ankara ile Moskova arasındaki işbirliğini baltalamak için her şeyi yapıyor

Rus uzman: ABD, Ankara ile Moskova arasındaki işbirliğini baltalamak için her şeyi yapıyor

ABD Dışişleri yetkilisi Matthew Palmer´in Türkiye´nin Rusya ile işbirliğini güçlendirme ve genişletme isteğinden endişe duydukları yönündeki açıklamasını değerlendiren Rus siyaset bilimci Fitin, ABD´nin Ankara ile Moskova arasındaki

ABD Dışişleri yetkilisi Matthew Palmer´in Türkiye´nin Rusya ile işbirliğini güçlendirme ve genişletme isteğinden endişe duydukları yönündeki açıklamasını değerlendiren Rus siyaset bilimci Fitin, ABD´nin Ankara ile Moskova arasındaki işbirliğine zarar vermek için her şeyi yaptığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer, Alman Marshall Fonu´nun (GMF) Washington´da düzenlediği video konferansında, 'Öncelikle ABD ile Türkiye´nin müttefik olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu ilişkiler, Türkiye´nin Rusya´yla ilişkilerinden tamamen farklı' görüşünü savunarak, 'Türkiye´nin Rusya ile işbirliğini genişletme ve güçlendirme ve bazı konularda anlaşmalar elde etme isteğinin ABD´de endişe kaynağı olduğu ortada' demişti.

Sputnik´e demeç veren Rusya Stratejik Araştırmaları Enstitüsü Yakındoğu ve Ortadoğu Merkezi Başkanı Vladimir Fitin, Palmer´in bu sözlerini yorumladı.

´ABD´nin birden gözleri mi açıldı?´

Rus-Türk ilişkilerinin farklı alanlarda uzun yıllardır aktif şekilde geliştiğine dikkat çeken Fitin, 'ABD´nin birden gözleri mi açıldı? Bu tür bir açıklama duymak son derece tuhaf. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştiği uzun süredir biliniyor. Türk-Rus işbirliğinin başta oldukça uzun süredir devam eden Suriye krizi olmak üzere Ortadoğu´da son derece yoğun olduğu aşikar. Astana´daki ortak müzakereler, çok sayıdaki görüşmeler, iki ülke liderleri arasındaki ve diğer düzeylerdeki sürekli görüşmeler bunu ortaya koyuyor. İki ülkenin doğalgaz boru hatları, Akkuyu nükleer santrali, S-400 füze sistemi alımıyla ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmeye de ilgi gösterdiğinden bahsetmiyorum bile. ABD´liler, bu işbirliğini baltalamak ve başarıyla gelişmesini engellemek için ellerinden geleni yapıyor' ifadelerini kullandı.

´ABD, ikili ilişkiler kendini lider olarak konumlandırıyor´

Fitin, Palmer´in Türkiye-ABD ilişkilerinin Türk-Rus ilişkilerinden tamamen farklı olduğu yönündeki görüşü hakkında da şunları söyledi:

'ABD, iki ilişkilerde kendisini lider konumuna oturtuyor. ABD, Türkiye ve NATO´daki diğer müttefikleri dahil hiç kimseyi eşit partner olarak görmüyor. ABD, her yerde yönetici, lider ve ev sahibi olduğunu düşünüyor. Bundan dolayı eşit işbirliğinden bahsedilemez.'



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor