Tarih: 22.01.2018 17:21

Rus uzmanlar Ankara´nın başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya hükümetine ait Finans Üniversitesi´nin Siyasi Bilimler Departmanı´ndan Doçent Gevorg Mirzayan, Russia Today´e (RT) verdiği demeçte Ankara´nın ayrı Kürt anklavlarının (bir ülkenin kendi sınırları içerisinde kalan fakat kendi yönetiminde olmayan bir coğrafi alan) varlığını güvenliği için tehdit olarak değerlendirdiğini belirtti.

´ERDOĞAN İÇİN BAŞKA ALTERNATİF KALMIYOR´

Mirzayan, 'Elbette ki bu operasyon Ankara´nın çıkarına, zira Türk yönetimi Kürtleri Türkiye´nin ulusal güvenliği için doğrudan tehdit olarak değerlendiriyor' ifadelerini kullandı. 

ABD´nin Kürtlere destek vermeye başlayarak Ankara´yı harekete geçmesi için kışkırttığını söyleyen Mirzayan, 'ABD Kürtlere silah tedarik etmeye başladı, ardından da Kürt milis gücünden, kendilerinin ifadesiyle ‘Güvenlik Gücü´ kurmaya yeltendi. Bu durumda (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan´ın elinde, sorunu güç kullanarak çözmeye çalışmaktan başka bir alternatif kalmıyor, o da bu alternatifi uygulamaya çalışıyor' diye konuştu.

TAMPON BÖLGE

RT´ye konuşan Ortadoğu uzmanı Ammar Vakkaf ise Türkiye´nin şu anki eylemleriyle Suriye sınırında, kendi topraklarında yaşayan Suriyeli sığınmacıları yerleştirebilmek amacıyla tampon bölge oluşturmaya çalıştığını söyledi. 

Vakkaf, 'Türkiye Suriye´nin kuzeybatısında, kendi sınırıyla komşu olacak bir tampon bölge oluşturmak istiyor. Muhtemelen uzun vadede Ankara, Suriye yönetiminin iznini almadan oraya sığınmacıları yerleştirmeye çalışacak. ABD´nin bu bölgedeki Kürt oluşumları yoğun bir şekilde silahlandırmasının Türkiye´yi çok rahatsız ettiği ve Ankara´nın bunu bir tehdit olarak değerlendirdiği ortada' ifadelerini kullandı.

´AFRİN KAZANILIRSA TÜRKİYE BÜYÜK BİR GÜVENLİK BÖLGESİ OLUŞTURUR´

Moskova merkezli Yenilikçi Gelişim Enstitüsü İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Kirill Semyonov, Afrin´i kazanmanın, Suriye´deki etki bölgesinde diğer aktörlerin bir adım gerisinde olan Türkiye için çok önemli olduğunu savundu. 

RT´ye konuşan Semyonov, 'ABD, Demokratik Suriye Güçleri´nin (DSG) sayesinde oldukça geniş topraklara sahip oldu. İran Şam´da (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad´ın üzerinde etki sahibi. Haritaya bakıldığında Afrin´in, İdlib bölgesini ve Fırat Kalkanı Harekâtı´nın yapıldığı bölgenin birleştirilmesi için çok uygun. Yani Afrin kazanılırsa Türkiye sınırında oldukça büyük bir güvenlik bölgesi oluşur. Sonrasındaysa Türkiye, istikrarlı bir bölge birleşimi yaparak Suriye´deki görevini tamamladığını açıklayabilir' ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —