Tarih: 05.10.2016 22:21

Rus uzmanlar, S-300´ün Suriye´de yaratacağı etkiyi açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dünkü basın toplantısında Suriye´ye S-300 hava savunma sistemlerinin konuşlandırıldığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Konaşenkov, söz konusu sistemin Tartus´taki üssün ve bölgede bulunan Rusya Filosu´ndaki gemilerin güvenliğinin temini amacıyla sevk edildiğini ifade etmişti.

Sputnik´e konuşan Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Suriye´ye S-300 sevkiyatının, Su-24 tipi uçağın düşürülmesine benzer olayların önüne geçilmesi açısından gerekli olduğunu ifade etti. Rusya´ya ait Su-24 savaş uçağının 24 Kasım´da Türk F-16 jetleri tarafından düşürülmesine atıfta bulunan Ozerov, bu tür olayların tekrar yaşanmaması açısından Suriye´ye S-300 savunma sistemleri konuşlandırılmasının önem taşıdığını belirtti.

´S-300´LER 5 KM/SN HIZLA İLERLEYEN FÜZELERİ İMHA EDEBİLECEK KAPASİTEDE´

Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Direktör Yardımcısı Vladimir Yevseyev de, Sputnik´e mülakatında Rusya´nın S-300 sistemlerini özellikle füze saldırılarına karşı savunmasını güçlendirmek için sevk etmiş olabileceğini söyledi.

S-300´lerin diğer hava savunma sistemlerinin aksine füze saldırılarına karşı ilave imkan ve kabiliyetlere sahip olduğunu kaydeden Yevseyev, 'S-300 sistemleri, 5 km/sn hızla ilerleyen savaş başlıklarını engelleme ve bunları maksimum 30 kilometre irtifada imha etme kapasitesine sahip. Dolayısıyla bu sistemler, ABD´nin Tomahawk füzelerini de imha edebilir' ifadelerini kullandı.

´ABD´NİN SURİYE´DE 140 UÇAĞI VAR´

Moskova merkezli Askeri Öngörüler Merkezi Başkanı Anatoliy Tsıganok´a göre, Suriye´de 140 uçağı olan ABD karşısında sadece 20-40 arası uçağı bulunan Rusya, bu nedenle hava saldırılarından korunmak için ilave korumaya gereksinim duydu.

Tsıganok, S-300´lerin ABD tarafından Suriye´de kullanılabilecek her füzeyi alt edebilecek güce sahip olduğunun da altını çizdi.

´S-300V4, S-400´LERDEN DAHA ETKİLİ´

Svobodnaya Pressa´nın sorularını yanıtlayan Tümgeneral Ayteç Bijev ise, Suriye´ye gönderilen S-300 sisteminin tipinin S-300V4 olduğuna dikkat çekti.

S-300V4´ün kruz füzelerini engelleme açısından S-400´lerin gelişmiş modelinden daha iyi olduğunu söyleyen Bijev, S-300V4´lerin hazırlık süresinin sadece beş dakika olduğunu da kaydetti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —