Rus Gizli Servisi, Kafkasya`da Tükürük Topluyor

Rus Gizli Servisi, Kafkasya`da Tükürük Topluyor

Soçi Olimpiyatları’nda güvenlik konusunda kaygıları olan Rusya Kuzey Kafkasya’da muhafazakar Müslüman kadınlardan tükürük örneği almaya başladı.

Mahaçkale`de Mayıs ayında düzenlenen bombalı saldırının ardından polis inceleme yapıyor.


Amerikanın Sesi

Yetkililer programın amacının bu kadınlardan herhangi birinin intihar bombacısı olması durumunda vücut parçalarından kimliklerinin belirlenmesi olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Putin bölgenin batısında kalan Soçi’de yapılacak kış olimpiyatları öncesinde bölgedeki İslamcı ayaklanmayı bastırmak istiyor.

21 Ekim’de Volgograd’da bir otobüse yapılan saldırının sorumlusunun Dağıstanlı bir kadın olduğu belirlenmişti. Ancak Putin’in muhalifleri bölgeye yönelik bu tür sert siyasetlerin terörü tetikleyen memnuniyetsizliği körüklediğini söylüyor.

Bölgedeki kargaşa ise devam ediyor. 35 yaşındaki Selefi Albina Magomedova Mahaçkale’deki evini terk ederek Türkiye’ye taşınmış. Magomedova silahlı kişiler tarafından kaçırılan babasından bir daha haber alamadığını, eşinin hapse atıldığını, kayınbiraderinin ise 2010’da Moskova metrosuna yapılan saldırıdan sorumlu tutulduğunu ve güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü söylüyor.

Türkiye’ye yolculuğu öncesinde etrafında birçok başka çarşaflı kadının yanında Reuter Haber Ajansı’na açıklama yapan Magomedova Allah’ın silahlanmalarına izin vermediğini, verseydi silahlanacaklarını söyledi. Çay ve tatlılar eşliğinde toplanan kadınların bazılarıysa buna karşı çıkarak İslam’ın kadınlara intikam saldırısı yapma hakkını tanıdığını öne sürdü.

Son 13 yılda “karadul” olarak adlandırılan 49 kadın, Rusya’nın çeşitli yerlerinde intihar saldırısı düzenledi. Güvenlik güçleri de bu saldırılara karşılık olarak saldırganların akrabalarının evlerini bombaladı, dağ köylerini ablukaya aldı ve İslamcı milislerle ilişkisi olduğundan şüphelenilen genç erkekleri tutukladı. Selefilere ait birçok medrese ve vakıf kapatılırken birçok Selefi yurtdışına kaçtı. Bazıları ise silahlanıyor.

Dağıstan Başbakan Yardımcısı Ramazan Caferov Olimpiyatlar’a kadar ülkenin imajı için en önemli olan şeyin ülkede normal yaşamın ve sükunetin devam etmesi olduğunu söyledi. Temmuz ayında Kafkas Emirliği adlı İslami terör örgütünün lideri Doku Umarov, milislere Olimpiyatlar’ı sabote etmek için “azami kuvvet” kullanma emri vermişti.

Putin 50 milyar dolara mal olan Olimpiyatlar’ın Rusya’nın itibarını arttıracağını umuyor. Cumhurbaşkanı, Soçi ve çevresinde güvenlik önlemlerinin arttırılması için emir verdi. Kentte Çarlık döneminden kalan Kazak milisler devriye geziyor.

Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev yetkililerin endişe verici istihbarat elde ettiğini ve silahlı örgüt üyeleriyle liderlerini ortadan kaldırmak için çalıştığını söyledi.

Güvenlik uzmanları saldırganların Soçi çevresindeki güvenlik katmanlarını aşmasının zor olduğunu, ancak Volgograd gibi yakın kentlerde saldırılar meydana gelebileceğini söylüyor.

Eski terörle mücadele yetkilisi Sergey Gonçarov, Rus Özel Kuvvetleri’nin her saldırıyı engellemesinin mümkün olmadığını ve Olimpiyatlar’a zarar vermek isteyen çok sayıda kişi bulunduğunu belirtti.

Dağıstan’ın yaklaşık 3 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman ve son yıllarda önemli bir kesim Selefi hareketlerinin etkisi altına girdi. Çeçenistan’daki savaş bu bölgedeki Müslümanlar’dan da katılım almış.

Eylül ayında konuşan Cumhurbaşkanı Putin, Çarlık döneminden bir diplomatın bir sözüne atıfta bulunarak “Kafkasya’ya nihai olarak istikrar getirmemiz gerekli,” dedi ve bunun şimdi de o dönemdeki kadar şart olduğunu belirtti. 25 Ekim’de Putin’in parlamentoya sunduğu yasa terör suçlarının cezasını arttırdı ve aynı zamanda teröristlerin verdiği zararın masrafından ailelerini sorumlu hale getirdi. Ocak ayında Putin, Dağıstan’ın eski lideri Magomedsalam Magomedov’un sert dini politikaları bitirmesini eleştirmişti. Magomedov, Selefi liderlerle diyalog başlatmış, medrese açmalarına izin vermiş ve milisleri topluma tekrar kazandırmak için bir komisyon kurmuştu. Bugünlerde bu siyaset sona erdirildi ve Selefi liderlerin birçoğu yurtdışına kaçtı.

Putin’in Dağıstan’a Cumhurbaşkanı olarak atadığı Ramazan Abdulatipov eski bir felsefe profesörü ve diplomat. Abdulatipov bölgede yolsuzluk ve çete suçlarıyla mücadele sözü vermişti. Bölgede birçok kişi insanların dini hareketlere katılımının iyi işlemeyen bir devlete karşı duyulan tepkiden kaynaklandığını düşünüyor. Abdulatipov bölgenin feodal çağa gerilemesini engellemeyi umuyor. Dağıstan’da polis zengin suçlulara hesap veriyor ve mafyayla işbirliği yapıyor. Abdulatipov bu nedenle 10 bölge yöneticisinin işine son verdi.

Bölgede kontrolu arttırmak isteyen Moskova, Haziran ayında Mahaçkale Belediye Başkanı Sait Amirov’u tutuklamak üzere kente bir özel kuvvet birliği yolladı. Amirov, füze sistemi kullanarak bir devlet yetkilisini uçağında öldürmeyi planlamakla suçlanıyor.

15 suikast girişiminden kurtulan ve 1993’te bu denemelerden biri nedeniyle sakat kalan Amirov ise suçlamaların siyasi rakiplerinin uydurması olduğunu söylüyor.

Dağıstan’da keskin nişancılar ve bombacılar neredeyse her gün polisi, memurları ya da mutasavvıf din adamlarını hedef alıyor. Bu yılın ilk 9 ayında 239 kişinin bu tür saldırılar nedeniyle yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Reuter Haber Ajansı’na konuşan bir polis, yalnızca üniforma giymesinin onu hedef haline getirdiğini ve oğluna sık sık ‘yarın ölebilirim,’ dediğini söylüyor.

Başka bir bölge sakini Maligat Abakarova ise terörle mücadelede sert taktiklerin Olimpiyatlar öncesinde saldırıları azaltabileceğini ancak bunun aynı zamanda daha fazla sayıda genci radikal İslam’ın kollarına ittiğini söylüyor.

Abakarova’nın kızı evlerinde bomba kemeri bulunduğu iddiasıyla, diğer 3 genç kadınla beraber tutuklanmış. Ancak taraftarları kanıtların sahte olduğunu söylüyor. Abakorova hapisten çıktığında kızının durumunun ne olacağını bilemediğini söylüyor ve “insanları canavarlaştırıyorlar,” diyor.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor