Tarih: 22.05.2016 14:07

Rüşvet Alan Eski BM Genel Kurul Başkanının Avukata Verecek Parası Kalmadı

Facebook Twitter Linked-in

 

Güçlü iktidar dönemlerinde bulundukları makamları kendi şahsi çıkarları için kullanan bürokratların sonlarının nasıl hüsranla sonuçlandığının en son örneği New York´ta yaşandı.

New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara´nın, BM´de yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak başlattığı soruşturmada, 1,3 milyon dolar rüşvet almaktan yargılanan 68. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı John Ashe´in, parasızlıktan kendisini savunacak avukat tutamadığı ortaya çıktı.

David Ng adıyla da bilinen Çinli işadamı Ng Lap Seng, Ashe´e ödediği 1,3 milyon dolar rüşvet karşılığında, Çin´in Macau bölgesinde BM için yapmayı planlandığı yeni konferans merkezi için Genel Sekreter Ban Ki Moon´u ve bazı bürokratları ikna etmesini istemişti.

Çinli işadamı tam bir lüks tutkunu olan eski BM Genel Kurulu Başkanı´nın bu süreçte tüm ihtiyaçlarını da karşılamıştı.

Hakim yeni avukat atadı

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi´nde devam eden davanın hakimi Vernon Broderick, John Ashe için ücreti federal hükümet tarafından karşılanan avukat Jeremy Schneider´ i atadı.

Ashe´in yeni avukatı da suçlamaları kabul edip, savcı Bharara ile müvekkilinin alacağı cezayı hafifletmek için pazarlığa başladı.

Bharara: ‘BM´de İşler Rüşvetle mi Dönüyor´ diye sormuştu

New York Güney Bölgesi Savcısı Bharara, geçtiğimiz yıl başlattığı soruşturmada BM´de kirli işlerin döndüğünü iddia etmiş,”Birleşmiş Milletler´de işler genelde rüşvetle mi dönüyor? ´ sorunu sormuştu.

Bharara, “68. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı John Ashe kendini ve liderlik ettiği küresel kurumu çıkarları için sattığını söylemişti.

Amerika´nın süper savcısı haline gelen Bharara, Birleşmiş Milletler merkezli, boyutları küresel çapta olan bir rüşvet skandalını ortaya çıkardıklarını belirtip, ”Bu kişiler kurdukları rüşvet ağıyla, BM´yi bir kazanç elde etmek kurumuna çevirmeye çalışmışlar” diye konuşmuştu.

Ekim ayında BM´de dönen yolsuzluk iddialarıyla ilgili, aralarında Çinli işadamı Ng Lap ve John Ashe´in de bulunduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

Rolex saat ve pahalı tatil tutkunu Ashe parasız kaldı

Bharara, tarafından hazırlanan iddianamede, tam bir lüks yaşam tutkunu olarak tanımlanan John Ashe´nin Hong Kong´da 2013 - 2014 yılları arasında ünlü terzilere diktirdiği takım elbiselerine tam 59 bin dolar ödendiği tespit edilmişti.

Ashe´ nin 2014 yılında hediye olarak aldığı iki Rolex marka saatin fiyatı ise tam 54 bin dolardı.

Ashe´in kiraladığı lüks BMW X5 otomobilinin 40 bin dolarlık taksiti Çinli işadamı tarafından ödenmişti.

Ashe ayrıca New York´un Dobbs Feryy bölgesinde bulunan lüks evinin bahçesine 30 bin dolara basketbol sahası yaptırmış ve faturasını Çinli işadamı ödetmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —