Tarih: 11.08.2014 00:55

Rusya’nın gıda yasağı Avrupalı üreticiyi üzdü

Facebook Twitter Linked-in

Finlandiya-Rusya sınırında gıda taşıyan araçlar ülkeye alınmadı. Et, meyve, sebze, balık ve süt ürünleri ithaline getirilen yasak bir yıl sürecek.

Uzmanlar bu yaptırımın Avrupa Birliği’ne (AB) yaklaşık 5 milyar Euro’ya mal olacağı kanısında. Ancak Rusya’ya yapılan ihracatın giderek azaldığını belirten Alman Tarım Bakanı Christian Schmidt çok fazla zarar görmeyeceklerini savunuyor.

“Yaptırımlar Alman pazarını beklenildiği kadar etkilemedi.’‘ diyen Schmidt, son aylarda Rusya’nın kararsız bir müşteriyi oynadığını, et ve süt sektöründe ihracat rakamlarının zaten büyük düşüşte olduğunu ifade etti.

Yunanistan’da ise Rusya’ya satılamayan mallar ülke içinde kalacağından bunun fiyatlara düşüş olarak yansıması bekleniyor. Bu çiftçileri zarara uğratsa da tüketici halinden memnun.

Meyve satan bir kabzımal Rusya’nın yaptırım kararının Yunanistan’a etkisini şu şekilde yorumluyor:

“Tek sorun üreticilerin bugüne kadar kazandığı parayı göremeyecek olması ama insanlar daha ucuza beslenecek. Halk meyveleri daha ucuza satın alabilecek.’‘

Rusya gıda tüketiminin neredeyse yarısını dışarıdan sağlıyor. Ruslar sebze ihtiyacının yüzde 65’ini, peynir ve et ihtiyacının ise yüzde 50’sini ithal ediyor.

Gıda sektörünün bu oranlarda dışa bağlı olmasına rağmen Rusların tepkisi de olumlu yönde. Yaptırımın yerli malı tüketimini teşvik edeceğini düşünen Ruslar kararı destekliyor.

“Kendi üreticilerimiz artık daha fazla mal üretmek zorunda kalacak’‘ diyen Moskovalı bir kadın daha fazla yerli malı satın alma imkanının doğacağını umut ediyor.

Ukrayna’daki krize tutumu nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak getirilen ithalat yasağı Amerika Birleşik Devletleri, AB, Kanada ve Norveç‘ten satın alınan gıda ürünlerini kapsıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —