Tarih: 05.09.2016 20:31

‘Rusya 24 Kasım´ın izlerini henüz tamamen silmedi´

Facebook Twitter Linked-in

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Fatih Özbay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Çin´de yaptıkları görüşmenin eskiye dönüş sinyalleri içerdiğini belirtti.

Putin – Erdoğan görüşmesinin, 9 Ağustos´taki zirvenin devamı niteliğinde olduğunu söyleyen Özbay “İki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi için atılmış önemli bir adım. Görüşmenin içeriğini incelediğimiz zaman daha çok enerji, terörle mücadelede işbirliği ve ekonomi öne çıkıyor. Siyasi konular, tıpkı 9 Ağustos görüşmesinde olduğu gibi en azından basına, kamuoyuna açık bir şekilde konuşulmuyor” dedi.

‘SİYASİ YAKINLAŞMA İÇİN ZAMAN GEREKİYOR´

Rusya ve Türkiye´nin ekonomik ilişkilerinde pragmatik davrandığını ancak siyasi ilişkiler konusunda atılması gereken adımlar olduğunu belirten Fatih Özbay “24 Kasım´ın Türk – Rus ilişkilerinde bıraktığı iz, en azından Rusya tarafından bakıldığında henüz silinmiş değil. Etkisi devam ediyor. Siyasal anlamda yakınlaşma süreci için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Ama Çin´de yapılan görüşme 9 Ağustos´un ardından ilişkilerin daha da iyileştirilmesi için önemli” ifadelerini kullandı. “Ekonomik ilişkiler geliştirilmek zorunda” diyen Özbay, Türkiye´nin etrafında ticaret yapabileceği Rusya büyüklüğünde bir ülke olmadığına dikkat çekti.

‘PUTİN´İN ESPRİLERİ ESKİYE DÖNÜŞ İŞARETİ´

Fatih Özbay, Rusya´yla iyi ilişkiler geliştiren Türkiye´nin Batı ülkeleriyle de ilişkilerinin dengelendiğini vurguladı. Özbay, 9 Ağustos´ta yapılan görüşmede Putin´in önceki görüşmelerinde olduğu gibi esprili ve güler yüzlü olmadığını, Erdoğan kendisine ‘dostum´ diye hitap etmesine rağmen bu tavrını değiştirmediğini belirterek Çin´de yapılan görüşmede Rus liderin espriler yaptığını ve bunun eskiye dönüş anlamında iyi bir işaret olduğunu dile getirdi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —