Tarih: 30.10.2020 10:07

Rusya: ABD, Avrupa´da füze krizini kışkırtıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD´nin Avrupa´ya hipersonik silah yerleştirme olasılığının kıtada füze krizini kışkırtabileceğini belirtti.

Zaharova, bugünkü basın brifinginde, “ABD´nin, Avrupa´da yeni bir füze krizini çıkarmak için sergilediği inat, derin ve samimi şaşkınlık yaratmıyor olamaz” ifadesini kullandı.

Zaharova, “Washington´un Avrupa´da hipersonik füze yerleştirme olasılığına ilişkin açıklama özellikle Rusya´nın Avrupa kıtasında kara bazlı kısa ve orta menzilli füze yerleştirme konusundaki moratoryuma bağlılığını teyit emesi bağlamında son derece küstah” dedi.

Washington´u ve müttefiklerine, Moskova´nın girişimini dikkatlice inceleme ve “yapıcı bir şekilde tepki verme” çağrısında bulunan Zaharova, “Önceden yasak olan füzelerin yerleştirilmesi son derece riskli ve genel olarak istikrarı bozucu olacak” diye konuştu.

Rusya´nın tam da bu yüzden, ABD yapımı sistemlerin olmayacağı bölgelerde bu tür araçları yerleştirmeye tek taraflı moratoryum ilan ettiğinin altını çizen Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü: “O´Brien´in bahsettiği eylemlerin hiçbir şekilde ABD ve müttefiklerinin güvenliğini güçlendirmediğine kesinlikle eminiz. Washington´un bu yöntemlerle durdurabileceği tek şey, Avrupalıların bağımsızlık sergileyip güvenlik ve istikrar alanında Rusya ile yapıcı ilişkiler kurma çabaları olur”.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O´Brien, ABD ordusunun Rusya´yı caydırmak için gerekirse Avrupa´ya yeni hipesonik füze yerleştirmeye hazır olduğunu söylemişti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —