Tarih: 18.09.2016 11:57

Rusya: ABD´nin şimdi böyle bir hava saldırısı düzenlemesi çok şüpheli

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya, ABD öncülüğündeki koalisyonun Deir Ez Zor´daki Suriye ordusuna ait mevzileri vurduğunu duyurmuş ve BM Genel Kurulu´nu acil toplantıya çağırmıştı.

POWER´DAN RUSYA´YA SUÇLAMA: SİHİRBAZ HİLESİ

TSİ 03.30 sularında başlayan ve bir saat süren BMGK toplantında konuşan ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya´ya yönelik suçlamalar yöneltti. “Neden bu akşam bu toplantıyı yapıyoruz?” diye soran Power, şöyle devam etti: “Bu, sahada olanlara karşı bir oyalama. Sahada olanlardan memnun değilseniz, o zaman dikkatiniz dağılmış. Bu bir sihirbaz hilesi… Rusya Federasyonu´nu (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad rejimiyle bu acil toplantının yapılması için cesaretlendiriyor ve bu anlaşmayı teslim onlara teslim ediyoruz.”

ABD´nin de kabul ettiği saldırıyı ‘Rusya´nın suçlamaları´ olarak niteleyen Power, Moskova´nın ‘amacının´ Washington´ın IŞİD´le mücadelesinin ‘altını oymak´ olduğunu da iddia etti.

“Suriye rejimi kendini IŞİD´e karşı savaşçı olarak ilan ederken, IŞİD büyüdükçe büyüyor” diyen Power, “Esad´ın taktikleri teröristler için bir hediye. İlerlemenin daha iyi bir yolu var ama Rusya´nın basit sayılar almayı bırakması ve neyin önemli olduğuna odaklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Power, hayatını kaybeden onlarca asker nedeniyle üzüntü duyduklarını, ancak ‘2011´den bu yana Esad rejiminin sayısız Suriyeli´ye saldırdığını´ da öne sürdü.

‘IŞİD, PALMİRA´YI ELE GEÇİRDİĞİNDE ABD GÜÇLERİ HİÇBİR ŞEY YAPMADI´

Power´ın ateşkesin ihlali anlamına gelebilecek bu saldırıya yönelik açıklamalarına yanıt, Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin´den geldi.

“ABD´nin şimdi böyle bir hava saldırısı düzenlemesi çok şüpheli” diyen Çurkin, Washington´ın IŞİD´le mücadele etmek yerine Suriye´de bir hükümet değişikliği için çalışmaya gönüllü olduğunu da kaydetti. Palmira´nın örgütten geri alınması sürecini hatırlatan Çurkin, “IŞİD, Palmira´yı ele geçirdiğinde ABD güçleri hiçbir şey yapmadı” dedi.

Çurkin ayrıca, Suriye ordusuna ait mevzilerin vurulmasının konjonktürel bir karar olabileceğinin de altını çizerek ABD´nin Suriye´deki durumun kontrolünden çıktığını saklamaya çalışıyor olabileceğine dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi, çarşamba günü gerçekleştireceği üst düzeyli toplantıda da Suriye konusunu görüşecek.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —