Rusya Büyükelçisi Karlov: Lavrov, Türkiye´yi ziyaret edebilir

Rusya Büyükelçisi Karlov: Lavrov, Türkiye´yi ziyaret edebilir

AA´ya konuşan Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov´un kasım ya da aralık ayında Türkiye´de bir ziyaret gerçekleştirebileceği söyledi.

 

Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Türk-Rus ilişkilerindeki yeni dönemi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın St. Petersburg´da yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Rus ilişkilerine dahil olan herkese daha etkin çalışma çağrısı yapıyorum” diyen Karkov, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan süreç hakkında da “Maalesef yedi ay kaybettik. Şu anda yıkılmış olan yapıları yeniden inşa etmemiz lazım. Eski seviyeye ulaşıp yeni ufukları aşmamız gerekiyor” yorumunda bulundu.

İki ülkenin ticaret hacminin bu yılın ilk beş ayında yüzde 43 oranında düştüğünü söyleyen Karlov, “Ticaretimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için kurulan Karma Ekonomik Komisyonu faaliyet dışıydı. Ama St. Petersburg´da yapılan zirveden sonra var olan mekanizmalarımızı tekrar canlandırıp ilişkilerimizi geliştirmenin yeni yollarını arayacağız” diye konuştu.

´UÇAĞIN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ LAVROV´U KARŞILAMAK İÇİN İSTANBUL´A GİDERKEN ÖĞRENDİM´ 

İstanbul´da ekimde yapılacak ortak Karma Ekonomik Komisyon toplantısının öncesinde iki ülkenin ekonomi bakanlarının bir araya gelebileceğini söyleyen Karlov, şunları kaydetti: “Siyaset alanında da işbirliği yapıyoruz. Dışişleri bakanlıklarımız düzeyinde bir dizi istişare ve görüşme oldu. Mesela Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın (Mevlüt) Çavuşoğlu, bizim Dışişleri Bakanımız Sayın Lavrov´u Türkiye´ye davet etmiştir. Bir sonraki dönemde de en üst düzeyde görüşmeler yapılacaktır.”

İki ülke arasındaki uçak krizini 24 Kasım´da Lavrov´u karşılamak için İstanbul´a giderken öğrendiğini hatırlatan Karlov, o gün gerçekleşmeyen ziyaretin yakında yapılacağına işaret etti.

Karlov, şöyle devam etti: “Sayın Lavrov´un Türkiye´yi ziyareti inanıyorum ki yılın sonuna kadar gerçekleşecektir. Şu an sadece tahminen söylüyorum, kasım ya da aralık olabilir. Ziyaretin programı çerçevesinde sadece istişareler olacaktır. Program konusunda Sayın Çavuşoğlu´nun neler teklif edeceğini bilmiyorum. Zaten bakanlarımızın konuşacakları birçok konu var. Biliyorsunuz daha önce Soçi´de bir araya geldiler, ondan sonra da bizim dışişleri bakan yardımcımız ve Türkiye´den müsteşar yardımcısı düzeyinde iki defa istişare yapıldı. Bunlardan biri özellikle Suriye ve Ortadoğu konuluydu. Dolayısıyla bu görüşmenin gündeminde birçok başlık olacaktır.”

‘GÜLEN İLE MÜCADELEYE TÜRKİYE´DEN 10 YIL ÖNCE BAŞLADIK´

Türkiye´deki darbe girişimini de değerlendiren Karlov, “Biz 2006 yılında Rusya´da Gülen okullarını kapattık ve onlara ait bazı kitaplar yasaklandı. On sene önce, Türkiye´den daha önce bu mücadeleye başladık. Terörizmin her türlüsüne karşı Türkiye´yle işbirliğine hazırız” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE´DE ÜRETİLEN SAVUNMA ÜRÜNLERİ BİZİM İÇİN İLGİNÇ OLABİLİR´

St. Petersburg´daki görüşme sırasında Türkiye ve Rusya arasında savunma sanayi alanında işbirliği kararlarının alındığına dikkati çeken Karlov, iki ülkenin savunma sanayi ve askeri teknik alandaki ortak komisyonlarının yakında bir toplantı yapacaklarını belirtti. Rusya´nın daha önce Türkiye´nin hava savunma sistemleri ihalesine katıldığını hatırlatan Karlov, 'Türkiye´de savunma sanayinin ürettiği ürünler bizim açımızdan da ilginç olabilir' dedi.

Karlov, Türkiye ve Rusya arasında kurulan askeri, istihbari ve diplomatik alandaki üçlü mekanizmanın hangi somut adımları atacağı konusunda ise resmi açıklamaların beklenmesi gerektiğini söyledi.

‘TÜRKİYE´YLE İŞBİRLİĞİMİZİ CANLANDIRMAMIZ BAŞKA BİR ÜLKENİN ÇIKARLARINA KARŞI DEĞİL´

Karlov, Türkiye ve Rusya´nın yakınlaşmasının Batı´da endişeyle karşılandığı yönündeki yorumlarla ilgiliyse “Hangi ülke olursa olsun, Rusya´nın bu ülkeyle işbirliği herhangi bir üçüncü ülkeye karşı değildir. Maalesef aynı ifadeler batı dünyasının dış politikası için kullanılamıyor” değerlendirme bulundu.

Son yıllarda Avrupa ülkelerinin ve ABD´nin işbirliği geliştirdiği ülkelere ‘üçüncü bir ülkeyle ilişkisini kesmesi veya azaltması´ koşulu koyduğunu söyleyen Karlov, “Bizim için bu tür bir yaklaşım olamaz. Türkiye´yle işbirliğimizin yeniden canlandırılması herhangi bir ülkenin çıkarlarına karşı değildir” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN´IN BİR MEKANİZMA KURMAMASI İÇİN BİR NEDEN GÖREMİYORUM´ 

Türkiye, Rusya ve İran´ın Suriye konusunda üçlü görüşme gerçekleştirebileceği yönündeki yorumları değerlendiren Karlov, “Bu tür bir mekanizmanın oluşturulmaması için herhangi bir sebep bulamıyorum. Rusya, İran ve Türkiye Ortadoğu´da çok önemli role sahiptir. Hepimiz bölgede istikrarın sürdürülmesinden yanayız” diye konuştu.

‘RUSYA VE TÜRKİYE´NİN SURİYE´NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA OLMASI ÜMİT VERİCİ´ 

Karlov, Suriye´deki son duruma ilişkin olaraksa Rusya´nın Suriye´nin toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizdi.

Sözlerini “Muazzam tarihe ve kültüre sahip olan bu devletin sınırları içerisinde dört- beş yapının ortaya çıkmasını istemeyiz. Rusya´nın ve Türkiye´nin, Suriye´nin toprak bütünlüğünden yana olmaları ümit verici. Böylece Suriye meselesinde pozisyonlarımızı daha yakın bir noktaya getirebiliriz” diye sürdüren Karlov, Türkiye´nin IŞİD karşıtı koalisyonun hava operasyonlarına katılmasıyla ilgili de konuştu.

Karlov, “Bizim ilkesel tutumumuz uluslararası terörle mücadelede bütün aktörlerin çabalarını birleştirmektir. İkincisi, şu veya bu ülkenin Suriye´de IŞİD´e veya diğer terörizme karşı operasyonları söz konusu ise, Suriye´nin onayı gerekir” diye de ekledi.

‘RUSYA´DAKİ ÇİFTÇİLERİN FAALİYETLERİNİ HEMEN DURDURMAK SÖZ KONUSU OLAMAZ´ 

Karlov, Rusya´nın Türkiye´den yaş sebze meyve ithalatına getirdiği sınırlamayı kaldırıp kaldırmayacağına ilişkin soruya ise ülkesinin son yedi ayda bir yandan kendi üretimini artırma, diğer yandan da başka ülkelerden meyve sebze ithalatı yapma yoluna gittiği hatırlatarak yanıt verdi.

Bu süreçte Rusya´daki tarım üreticilerinin faaliyetlerini hemen durdurmanın söz konusu olamayacağını söyleyen Karlov, “Ama iklim özellikleri bakımından önemli derecede Türkiye´den aldığımız bazı özel kalemler var” dedi. Karlov ayrıca, tarım yapma süresinin Rusya´ya kıyasla Türkiye´de daha uzun sürdüğünü belirterek, “Narenciye ve diğer kalemlerin satın alınması konusunda Türkiye´yle yakın işbirliğine hazırız” ifadelerini kullandı.

‘CHARTER SEFERLERİ OLMADAN TURİZMDE ESKİ SEVİYEYE ULAŞMAMIZ MÜMKÜN OLMAYACAK´

Karlov, Türkiye ve Rusya arasında charter uçuşlara ne zaman izin verileceğine ilişkin soru ise şu yanıtı verdi: “Charter seferlerini yeniden başlatmadan turizm alanında işbirliğinde eski seviyeye ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Hatırlarsanız 2014 yılında turizm alanında bir rekor kırdık, Rusya´dan Türkiye´ye 4.5 milyon turist gelmişti. İlişkilerimizin normalleşme sürecinden sonra Rusya´da Türkiye´ye tur satışları bakımından herhangi bir yasak yoktur.”

‘İNANIYORUM Kİ AKKUYU´NUN İNŞASI İVME KAZANACAK´ 

Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatı konusunda Rusya´nın Türkiye´yle işbirliğini hiç bir zaman kesmediğini belirten Karlov, St. Petersburg´daki görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Akkuyu Nükleer Santrali´nin stratejik kapsama alınarak teşviklerden yararlandırılacağını açıklamasının çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Karlov, “İnanıyorum ki, artık bu santralin inşaatına gerekli bir ivme kazandırılacak, daha hızlı ilerleyecektir” dedi.

İki ülkenin de Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanmasına yönelik ilgisini dile getirdiğini ifade eden Karlov, “Şu anda iki hat konusunda mutabakat sağlandı ve en hızlı şekilde çözülmesi gereken sorunlar belirlendi. Projenin gerçekleştirilmesi için hükümetler arası bir anlaşma imzalamamız gerekecektir. Doğalgaz boru hattı üzerinde de gerekli araştırmalara en hızlı şekilde başlamak lazım” diye konuştu.

‘GÜNEY AKIM´DA TÜRKİYE´NİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK İLK HAT ARALIK 2019´DA FAALİYETTE OLACAK´ 

Daha önce Güney Akım projesi çerçevesinde bir dizi araştırma yapıldığını dile getiren Karlov, projenin güzergahındaki Özel Ekonomik Bölgesine ilişkin önceden yapılan araştırmalara dair Türkiye´den teyit alınması ve ayrıca karasulara ilişkin de araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti. Karlov, “Bütün hususlar hızlı bir şekilde çözülürse Türkiye´nin ihtiyaçlarını karşılayacak ilk hat Aralık 2019´da faaliyette olacaktır” dedi.

‘TÜRK MÜTEAHHİTLERİN RUSYA´DA İTİBARI ÇOK YÜKSEK´

Karlov, Rusya´nın Türkiye´ye yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımlar çerçevesinde bazı sektörlerde Türk işçi istihdam edilmesinin yasaklanmasına ilişkin, “İnanıyorum ki bu konuda en yakın zamanda ilerleme sağlanacaktır. Zaten Rusya´da Türk müteahhitlerin itibarı çok yüksek” dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor