• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,21% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2501,23% 0,05
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

Rusya Daeş İle Savaşmıyor

Rusya Daeş İle Savaşmıyor

Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nda Büyükelçilere yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya´nın iddialarının aksine Türkiye´nin İD ile mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Rusya DAEŞ ile sav

 

Damien Sharkov

Daily Sabah gazetesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Rusya´nın Suriye´deki hava saldırılarının İslam Devleti militan grubunu (İD) alt etmek için olduğuna dair iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Moskova´nın asıl amacının Suriye´nin kuzeybatısında 'butik bir devlet' kurulması olduğunu söylediğini bildirdi.

Rusya, eylül ayında, Suriye´de hava saldırılarına başladı ve Kremlin´in diğer grupların da hedef alındığını itiraf etmesine rağmen bu saldırıların İD´ye yönelik olduğunu belirtti. Asıl saldırıların kime yönelik olduğu belli değil ve deliller hava saldırılarının çoğunluğunun Suriye´de İD varlığının bulunmadığı Kürt ve muhalif gruplara yönelik olduğu yönünde.

Kasım ayında gerçekleştirilen bir hava operasyonu sırasında Türkiye, hava sahasının ihlal edildiği gerekçesiyle bir Rus jetini düşürmüştü. Moskova´nın hava saldırılarına başladığı günden bu yana bu yapılan üçüncü ihlaldi. Jetin düşürülmesinden bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ciddi bir gerileme yaşanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nda büyükelçilere yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya´nın iddialarının aksine Türkiye´nin İD ile mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Devletinden bahsederken Arapça kısaltması DAEŞ´i kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Rusya DAEŞ ile savaşmıyor. DAEŞ´e karşı bir tehdit teşkil etmiyor.' dedi. 'Tam aksine Rusya, Lazkiye ve çevresinde butik bir Suriye Devleti kurma derdinde ve Türkmen kardeşlerimizi mütemadiyen vurmaktadır.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan´a göre Rusya, İD´ye karşı savaşı Moskova´nın müttefiki Suriye´yi ve Devlet Başkanı Beşer Esad´ı desteklemeye bir bahane olarak kullanmaktadır. Rusya´ya göre Suriye´de gerçekleştirdiği hava saldırıları meşru çünkü bu saldırılar Esad´ın isteği üzerine başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya´nın, 'Bizim Suriye´de olma sebebimiz Suriye hükûmetinin bizim burada olmamızı istemesidir.' sözlerini hatırlatarak, 'Suriye hükûmeti meşru bir hükûmet değildir.' dedi. 'Rusya kendisini çağıran her ülkeye gitmek zorunda değil. Ukrayna´yı neden işgal ettin? Bu soru sorulabilir. Rusya, DAEŞ´e karşı savaşmıyor.'(ABD,Newsweek-13 Ocak 2016)



22.5° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor