Tarih: 12.09.2022 10:53

Rusya gazı kesti, Avrupa alarma geçti... Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier´den flaş uyarı!

Facebook Twitter Linked-in

 

Doğal gaz alımlarında büyük ölçüde Rusya´ya bağlı olan Almanya sert bir kışa hazırlanıyor. Artan enerji fiyatlarına dikkat çeken Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, yoksul ailelerin evlerini kaybetmekle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rusya´nın Ukrayna´ya başlattığı savaş ile başlayan enerji krizi Avrupa´yı derinden etkilemeye devam ediyor. Kremlin, Rusya´nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa´ya gaz arzının, Moskova´ya karşı yaptırımları kaldırmadıkça tam olarak devam etmeyeceğini duyurmasının ardından Almanya´dan dikkat çeken bir uyarı geldi.

Artan enerji fiyatlarına dikkat çeken Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bu durumun yoksul insanların ve özellikle ailelerin evlerini kaybetmesine neden olabileceğini belirtti.

/resimler/2022-9/12/1054254515289.jpg

Steinmeier, Evsizler Günü nedeniyle verdiği davette yaptığı konuşmada artan fiyatlar nedeniyle yoksul ailelerin kira ve diğer ücretleri karşılamakta güçlük çektiğinin altını çizdi. Hürriyet´te yer alan habere göre Steinmeier, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ´Özellikle aileler evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca ev arayan insanlar uygun fiyatlı ev bulmakta daha da zorlanabilirler.´

Almanya´nın enerji piyasasını düzenleyen kurumu Bundesnetzagentur´un (BNetzA) Başkanı Klaus Müller, Rusya´nın gaz tedarikini tamamen kesmesi durumunda ülkedeki gaz depolama tesislerinin talebi en fazla 2.5 ay karşılayabileceğini duyurmuştu.

ALMANYA´DAN NÜKLEER ENERJİDE U DÖNÜŞÜ

Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Robert Habeck, 2011 yılında dönemin Şansölyesi Angela Merkel´in ilan ettiği sıfır nükleer politikasının askıya alınması anlamına gelen bir açıklama yapmıştı. Hükümetin nükleer karşıtı ortağı Yeşiller partili Habeck, ´ülkede açık kalan üç nükleer santraldan ikisinin her ihtimale karşı 2023 Nisan ortasına kadar kullanabilir durumda kalacağını´ belirtmişti. Almanya´nın bu kararı dış basında ´U dönüşü´ olarak yorumlanıyor.

/resimler/2022-9/12/1054521930489.jpg

Zira Merkel, Japonya´daki Fukuşima nükleer felaketinin ardından atom enerjisini tamamen bırakma yönünde karar almış, ülkedeki 6 santraldan 3´ü kapatılmıştı. Rus devlet enerji şirketi Gazprom Nisan ayında tedarik ettiği doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra´ya doğal gaz akışının askıya alınacağını bildirmişti. GasTerra ise ruble ödemeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, Gazprom´un Rus doğal gazı için öngördüğü ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmeyeceğini belirtmişti. Gazprom daha önce ruble ile ödeme yapmayı reddeden Finlandiya´ya da doğal gaz arzını kesmişti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —