Tarih: 17.01.2016 16:05

Rusya: Güney Akım durduruldu

Facebook Twitter Linked-in

 

Projenin durdurulduğunu söyleyen Enerji Bakanı Novak, 'Bugün bu yönde görüşme ve hareket yok. Bulgaristan´la biz her zaman çeşitli formatlarda görüşüyoruz' dedi.

Daha önce Bulgar basınında, Rus-Türk ilişkilerin aniden kötüleşmesi ve Çin´den talebin düşmesi nedeniyle Güney Akım projesinin yeniden canlandırılmak istendiği, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov´un bu bilgiyi yakın çevresiyle paylaştığı şeklinde haberler çıkmıştı. Ancak bu haberler resmi kaynaklar tarafından doğrulanmamıştı.

´RUSYA, PETROL İHRACATINI KISMAYI PLANLAMIYOR´

Novak, bu yıl petrol ihracatını kısmayı planlamadıklarını belirterek, 'Transneft (Rus petrol şirketi) şirketlerden aldığı petrol pompalama talepler temelinde bazı tahminlerde bulundu. Bu tahminler yıl içinde değişebilir' diye konuştu.

´UKRAYNA´YLA ELEKTRİK ANLAŞMASI UZATILMAYACAK´

Ukrayna´ya elektrik ihracatı anlaşmasını uzatmak için hiçbir nedenin bulunmadığını belirten Enerji Bakanı, 'Geçen yıl, Rusya´dan Ukrayna´ya ve Ukrayna´dan Kırım´a elektrik sevkiyatı ile ilgili iki anlaşmamız vardı. Bu anlaşmalar birbirine bağlıydı. Fiyat ve satış hacmi açısından karşılıklı çakara dayanan anlaşmalardı. Kırım´a elektrik sevkiyatı anlaşması uzatılmadığı için Ukrayna´ya elektrik sevkiyatı anlaşmasının uzatılması için de bir neden yok' ifadelerini kullandı.

´UKRAYNA´NIN PARASI YOK´

Novak, Ukrayna´nın Rus gazını fiyatı yüksek olduğu için değil parası olmadığı için alamadığını belirterek, 'Paraları olmadığı için de ön ödeme yapamıyorlar. Bir de hava sıcaklıkları, gazı yer altındaki depolardan almayı mümkün kılıyor' dedi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —