• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Rusya, İdlib´de kullanılan sarin gazının Suriye menşeli olduğu iddiasını reddetti

Rusya, İdlib´de kullanılan sarin gazının Suriye menşeli olduğu iddiasını reddetti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve BM´nin Ortak Soruşturma Mekanizması´nın (JIM) raporunda yer verilen ve İdlib´in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırıda kullanılan sarin gazının Suri

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova´da düzenlenen basın toplantısında, JIM Başkanı Edmond Mulet´in Han Şeyhun´da kullanılan sarin gazının Suriye menşeli olduğu iddiasının mesnetsiz olduğunu belirtti.

Her fırsatta JIM´in kullandığı metodolojiyi öven ve JIM´in çalışmalarını profesyonel ve tarafsız olarak nitelendiren Mulet´in açıklamalarına Rusya olarak dikkat çektiklerini kaydeden Zaharova, 'Bunun yanında Mulet´in JIM raporundaki çıkarımların mutlak bilimsel yaklaşıma uygun olmadığına ilişkin hiçbir sorumuza yanıt vermediğine de özellikle dikkat çekmek istiyorum' dedi. 

Zaharova, Han Şeyhun´da kullanılan sarin gazının Suriye menşeli olduğunu iddia etmeyi sürdüren Mulet´in bu konudaki ısrarının kuramsal bilim ve mantık bakımından tamamen tutarsız olduğunu da vurguladı.

Öte yandan Zaharova, Rusya´yı Suriye´deki kimyasal saldırılara ilişkin soruşturmayı itibarsızlaştırmakla ve BM Güvenlik Konseyi´ni bölmekle suçlayan ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley´e tepki gösterdi. 

Zaharova, 'Haley´in sözlerinde yeni bir şey yok. ABD´li temsilci, Şam´ı kimyasal silah kullanmakla suçlamaya ve Rusya´ya mesnetsiz göndermeler yapmaya devam ediyor. Bu tutum, Haley´e gerek diplomatik etik gerekse de sağduyu bakımından hiçbir şey kazandırmıyor' diye konuştu.

JIM raporunda, Han Şeyhun´daki saldırının sorumlusu olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti gösterilmişti.

OPCW, 4 Nisan´da Han Şeyhun´da düzenlenen ve 87 cana mal olan sarin gazı saldırısının arkasında Esad´ın olduğunu öne sürmüştü.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor