• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Rusya ile İran Enerji ve Suriye Konularında Anlaştı

Rusya ile İran Enerji ve Suriye Konularında Anlaştı

Rusya ve İran enerji ilişkileri ve Suriye ile Afganistan´da ortak barış çabalarına ilişkin çalışmalara devam konusunda anlaştı.

 

Rusya ve İran enerji ilişkileri ve Suriye ile Afganistan´da ortak barış çabalarına ilişkin çalışmalara devam konusunda anlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin´de İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinde Moskova ve Tahran´ın uluslararası terörizme karşı işbirliklerini güçlendireceklerini söyledi.

Rusya, Türkiye ve İran, Suriye´de ateşkes sağlanmasına öncülük etmişlerdi. Üç ülke ayrıca Suriye barış görüşmelerinin iki turuna sponsor oldular, üçüncüsünün de hazırlıkları yapılıyor.

Rusya ve İran Suriye´de Devlet Başkanı Beşar Esat´ı desteklerken, Türkiye Esat muhaliflerini destekliyor.

Putin, “Rusya, İran ve Türkiye´nin Astana´da silahlı muhalifler ve Suriye rejimi arasındaki görüşmelerde garantör olması Suriye´de siyasi sonuç için önemli bir katkı ve Cenevre´deki Suriye görüşmelerine yardımcı oldu” dedi.

Putin ayrıca Tahran´ın Afgan yönetimi ve Taleban arasındaki barış görüşmelerini cesaretlendirmesinden de övgüyle bahsetti.

Ortak açıklamada Putin ve Ruhani OPEC´in petrol üretimini kısma kararını memnuniyetle karşıladı.

Ruhani, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomi ilişkilerinde gelinen noktanın ilişkileri stratejik konuma getirdiğini kaydetti.

Moskova ve Tahran, İran´da iki nükleer tesis daha kurulması için müzakere ediyor.

İki lider ayrıca İran´da ortak petrol ve gaz projelerini değerlendirme konusunda uzlaştı.Putin İran´a çeşitli yatırımlar için 2,2 milyar kaynak sağladıklarını da kaydetti. Bu yatırımlar arasında Sirik´te bir termik santral, İran´ın kuzeyindeki bir demiryolu hattının modernizasyonu da var.

Putin, İran´ın Rus yolcu uçakları ve helikopterleri ile de ilgilendiğini kaydetti.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor