Rusya ile ticarette Türkiye formülü

Rusya ile ticarette Türkiye formülü

Küresel ticarette Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası alınan yaptırım kararlarının etkisi artarak sürüyor. Son olarak bazı Avrupalı firmaların ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya´ya satmayı planladıkları belirtildi. Türkiye´nin temmuz ayı

 

Küresel ticarette Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası alınan yaptırım kararlarının etkisi artarak sürüyor. Son olarak bazı Avrupalı firmaların ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya´ya satmayı planladıkları belirtildi. Türkiye´nin temmuz ayında ihracatını en çok arttırdığı ülke Rusya olurken; mevcut ortamda Rusya´dan gelen talebin gittikçe artabileceği ifade edildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası alınan yaptırım kararları, Ticaret yollarını da çeşitlendirdi. İhracatçılar bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki firmaların ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya´ya satmayı planladıklarını söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Rusya, temmuz ayında ihracatımızın en çok arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. İhracatımızda kimyevi maddeler ve yaş meyve sebze ürünleri önde geliyor. Savaşla birlikte özellikle ABD ve AB yaptırımlarının ardından Rusya´nın ikame arayışlarından dolayı bu talep son aylarda daha çok artış gösterdi. Bu talebin gittikçe artacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan AB ülkeleri de ihracatımızın çok çok önemli bir parçasını teşkil ediyor. Avrupalı firmaların da Türkiye´nin Rusya´yla devam eden ticari ilişkilerinden yararlanmak için bir girişimde olmaları söz konusu olabilir” diye konuştu.

TİCARİ HEYET GİTTİ

/resimler/2022-8/8/1120493608391.jpg

Geçtiğimiz haftalarda, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Hükümetler Arası Sanayi Çalışma Komisyonu´yla, İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan´ın önderliğinde bir ticari heyetin Rusya´ya gittiği belirtilerek, karşılıklı alışverişi hızlandırmak için bir sekreterya kurma talebinin oluştuğu ve Ticaret Bakanlığı´nın da konuyla ilgili çalışmaları başlattığı dile getirildi. İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan da Rusya´nın Euro ile alışveriş yapmak istemediğine işaret ederek, “Rusya´nın Çin ve Türkiye dışında çok fazla seçeneği yok” dedi.

Bugüne kadar 14 defa toplantı yapıldığını söyleyen Turhan, 15´inci toplantının Türkiye´de yapılması gerektiğini söyledi. İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger de, bu dönemde Rusya´yla ilgili doğacak fırsatların Türkiye için pozitif etki yaratacağını belirterek, “Savaşı elbette tasvip etmiyor ve insanların zarar görmesini istemiyoruz. Savaş sürerken, yaşam devam ediyor. Fırsatçılık değil, doğacak fırsatlardan orta ve uzun vadede kalıcı hale gelecek projler oluşturmalıyız. Sadece günü kurtaracak değil, kalıcı hale gelecek işler yapmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.

‘TARİHİ FIRSAT´

/resimler/2022-8/8/1121202896154.jpg

TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu savaşta altıncı aya yaklaşılırken, birçok AB firmasının ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya´ya satmayı planladığını, “Onlar Türkiye´yi bir depo ve köprü olarak kullanmak istiyorlar, diğer yandan Ruslar da tedariki Türkiye´den yapmak istiyor. Türkiye sanayisi ve ihracatı için tarihi bir fırsat. Rusya´nın ithalatına ve ona ambargo uygulayan ülkelerle ilgili tablolara baktığımızda bizim için çok büyük bir talep çıkıyor. Almanya´dan, İtalya´dan, Fransa´dan alamadıklarını bizden alıyorlar” sözleriyle aktardı.

‘TÜRKİYE´YE TALEP ARTACAK´

/resimler/2022-8/8/1121464518182.jpg

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı ise, “Rusya için tedarikte en önemli nokta Türkiye. Her sektör için Rusya´da inanılmaz bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Avrupalı bazı firmaların da Rusya´ya mal satabilmek için Türkiye´yi üs olarak kullanmak istediklerinin duyumunu alıyoruz” dedi. Yaklaşık 147 milyonluk nüfusuyla ve yıllık 293 milyar dolarlık ithalatıyla Rusya pazarının önemine dikkat çeken EVSİD Kurucu Başkanı ve Lux Plastik Genel Müdürü Burak Önder de şu değerlendirmeyi yaptı:

“İyi olan politik ilişkilerimiz Rusya, Avrupa ve dünya ekonomisi için önemli. Yaptırımlar sonrası Rusya´dan Türkiye´ye kayan talepleri görüyoruz. Bu talepler gün geçtikçe de artacak gibi gözüküyor. Diğer taraftan önemli ticaret partnerlerimiz AB ve ABD için de özenli olmamız gereken bir süreçteyiz.”

 

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

Yükleniyor