• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Rusya: İran´la imzalanan nükleer anlaşmayı sadece ABD kurtarabilir

Rusya: İran´la imzalanan nükleer anlaşmayı sadece ABD kurtarabilir

Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi´nin uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosaçev, 2015´te İran´la imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarabilecek olanın ABD olduğunu söyledi.

 

Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi´nin uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosaçev, 2015´te İran´la imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarabilecek olanın ABD olduğunu söyledi. Kosaçev, ABD´nin anlaşmadan çekilme kararının ardından İran´ın attığı adımlarınsa hukuka uygun olduğunu belirtti.

Konstantin Kosaçev, İran´ın 2015´teki nükleer anlaşma ile belirlenen uranyum zenginleştirme sınırı olan yüzde 3.67 oranını geçme kararı sorulunca, Tahran´ın söz konusu adımlarının hukuka uygun olduğunu söyledi.

Kosaçev şöyle devam etti: 'Nükleer anlaşmayı başta yerle bir eden Amerikalılardı, sonra da Avrupalılar kendi paylarına düşen sorumlulukları yerine getirmekte hayli gecikti: ABD´nin yaptırımlarını bertaraf ederek İran ile ticaret yapmak amacıyla INSTEX adlı bir ödeme mekanizmasının kurulması uzadıkça uzadı. Bu mekanizmanın işe yarayıp yaramayacağı ise hala büyük bir soru işareti.' 

Bu nedenle 6 ülkenin İran ile imzaladığı nükleer anlaşmayı kurtarmak için adım atması gereken tarafın da ABD olduğunu belirten Kosaçev, 'Top Amerikan tarafının sahasında, sadece o anlaşmayı kurtarabilir' vurgusunu yaptı.

´MÜHİM OLAN URANYUMU ZENGİNLEŞTİRME SEVİYELERİ DEĞİL´

Kosaçev, 'İçinde bulunulan durumda mühim olan, uranyumu zenginleştirme seviyeleri değil, Amerikan tarafının aynı biçimde davranacağını garanti etmesi halinde, İran´ın anlaşmadaki sınırlamalara uymaya siyasi olarak hazır olup olmadığı' diye ekledi.

İran´ın nükleer anlaşmadan kısmen çekilme ve anlaşma ile belirlenen sınırlandırmalara uymama kararları, ABD´nin söz konusu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesini ve İran´a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasını izliyor. 

İran´ın uranyum zenginleştirme programını sınırlandırması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngören anlaşmayı ABD, İran, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya müzakere etmişlerdi. 

Rusya hem İran hem de ABD´ye ölçülü davranma çağrısı yapsa da anlaşmanın çökmesinden ABD´yi sorumlu tutuyor. Nitekim Rus yetkililere göre, İran´ı anlaşmadan kısmen çekilip zenginleştirilmiş uranyum üretimi sınırlarını aşmaya iten, ABD Başkanı Donald Trump´ın söz konusu anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden devreye sokma kararıydı.



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor