Tarih: 02.06.2017 08:33

Rusya karşıtı histeriye kapılan NATO Sırbistan´a 10 dakika ayırdı

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiliz parlamenter Richard Benyon´un hazırladığı raporda, Balkanlardaki genel gerilimden Sırbistan sorumlu tutuldu. Oturuma katılan Sırp heyetinin üyesi Vladimir Dzhukanovich, raporun yanlı olduğunu söyledi. 

Komitenin toplantısında Sırbistan konusuna sadece 10 dakika ayrıldığını belirten Dzhukanovich, Sputnik´e açıklamasında, “Ama sanırım, komite başkanı ve çalışanları Sırp heyetinin eleştirilerini ciddiye aldı. Diğer yandan Benyon raporunun Tiflis´te sunulan taslağının, NATO Parlamenterler Meclisi´nin Bükreş´teki sonbahar oturumunda kabul edilip edilmeyeceği henüz belli değil” ifadelerini kullandı.

´BİZİ DİNLEMEYE HAZIRLAR´

Büyük bir NATO heyetinin 12 Temmuz´da Belgrad´a gelmeyi planladığının, Sırbistan´ın ittifak için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyleyen Dzhukanovich, “Sırbistan´ın başkentinde 3 gün geçirecekler. En üst seviyede görüşmeler yapılacak. Bölgedeki rolümüzün farkında olanlar, bizi dinlemeye hazır” dedi.

Tiflis toplantısından genel izlenimlerini aktaran Sırp siyasetçi, NATO Parlamenterler Meclisi´nin oturumuna halen Rusya karşıtı histerinin hakim olduğunu, bunun başını Baltık ülkeleri, Gürcistan ve Ukrayna´nın çektiğini dile getirdi.

´RUSYA´YA YAPTIRIM TALEP EDEN UKRAYNA, DESTEK BULAMADI´

Bu ülkelerin Rusya karşıtı duruşuna ABD ve İngiltere´nin destek verdiğini kaydeden Dzhukanovich, geriye kalan ülkelerin de Rusya´yı kınamaya devam ettiğini ama bu kınamanın diğerlerinin istediği kadar güçlü olmadığını anlattı. Sırp parlamenter, “Örneğin, Ukrayna (parlamentosu) Yüksek Rada Başkanı Andrey Parubiy, Rusya´ya karşı daha sıkı yaptırımların kabul edilmesini talep etti ama destek bulamadı” diye konuştu. 

NATO üyelerinin gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2´sini askeri harcamalara ayırmasını öngören açıklamanın İspanya, Portekiz ve Fransa parlamenterlerinin direnişine yol açtığını aktaran Dzhukanovich, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Onlar zaten dünyaya büyük fayda sağladığını, bu nedenle yeni onlara yeni bir şeylerin dayatılmasının anlamsız olduğunu savundu. Bu arada bu konuda uzlaşmaya varılamadı. NATO´nun askeri ihtiyaçlara katkının, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 6´sı düzeyinde olması gerektiğinde ısrar eden Gürcistan´ın yaltaklanması da herkes için sürpriz oldu”.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —