Tarih: 09.06.2017 13:48

Rusya, Katar krizinde ne gibi bir rol oynayabilir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Sputnik´e konuşan uzmanlar, Rusya´nın Katar krizinde nasıl bir rol oynayabileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn´in, Ortadoğu´yu istikrarsızlaştırmak ve teröre destek vermekle suçladığı Doha ile diplomatik bağlarını koparma kararının ardından, Rusya Dışişleri Bakanlığı´ndan bir kaynak, Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman el Sani´nin cumartesi günü Moskova´ya gideceğini ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov´la görüşeceğini söyledi.

Görüşmenin gündemiyle ilgili bilgi veren kaynak 'İkili ilişkiler ve bölgedeki durum konuşulacak' ifadelerini kullandı.

‘RUSYA YALNIZ ARABULUCU OLMAYABİLİR´

Sputnik´e konuşan uzmanlar, Rusya´nın krizin çözümünde sadece arabulucu olmayabileceğini, ayrıca bu yöndeki çabalara katılabileceğini söyledi.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (RISI) analist Yelena Suponina, Rusya´nın krize müdahil tüm taraflarla iyi bir ilişkisi olduğunu vurguladı.

Suponina 'Tek bir tarafın safında yer almamak önemli. Rusya, tarafları uzlaştırmak için Ortadoğu´daki bağlantılarını kullanmalı' ifadelerini kullandı. 

‘KRİZ SONRASI MOSKOVA İLE DOHA YAKINLAŞMASI OLMAZ´ 

Eski Rusya Şarkiyat Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi çalışanı Boris Dolgov da kriz sonrasında Moskova ile Doha arasında bir yakınlaşma olması ihtimalinin düşük olduğunu, bunun Rusya´nın da pek isteyeceği bir şey olmadığını ifade etti.

Dolgov, açıklamalarına şöyle devam etti: 'Katar´ın cihatçı terör örgütlerini desteklediği gibi ciddi suçlamalar var. Bu çok ciddi bir suçlama. Bu durumda Rusya, Katar´la yakınlaşmak istemez. Katar´a yönelik diplomatik ambargo kararı alan ülkelerden birinin de Mısır ve Moskova ile Kahire arasındaki ilişkiler olumlu şekilde gelişiyor. Rusya´nın Katar´la yakınlaşma arayışına girmesi için hiçbir neden yok.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —