Rusya Önemli Bir Dost Ve Ortak

Rusya Önemli Bir Dost Ve Ortak

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Sözcüsü İbrahim Kalın: Rusya´yı önemli bir dost ve ortak olarak görüyoruz. Rusya halkı ve hükümetinin de Türkiye´ye aynı şekilde gördüğünü biliyoruz.

TASS

Ajansımıza özel mülakat veren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Sözcüsü İbrahim Kalın, 9 Ağustos´ta St. Petersburg´da Rus ve Türk liderler arasında yapılacak görüşmenin ana başlıklarının; ikili ilişkiler, Suriye krizi ve terörle mücadele olacağını açıkladı.   

SORU: Rus uçağı krizi sonrası Türk-Rus ilişkileri nihayet normalleşmeye başladı. Bu süreç nasıl işleyecek? İlişkilerin önceki haline dönmesi için iki ülkenin neler yapması gerekir?

İBRAHİM KALIN: Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesi süreci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in kararlılığı ve sağduyusu sayesinde başladı. Daha önce iki lider arasında yapılan telefon görüşmesinde, Çin´de düzenlenecek G20 Zirvesi öncesinde yüz yüze görüşme konusunda mutabakat sağlanmıştı. Zaten (normalleşemeye giden) ilk adımlar bu görüşmenin hemen ardından atıldı.

Her iki ülke de, karşılıklı çıkarlar doğrultusunda iş birliğini sürdürdüğü sürece ikili ilişkilerin eskisinden daha iyi bir seviyeye geleceği konusunda şüphemiz yok. 9 Ağustos´ta yapılacak görüşme de normalleşmenin hızlanmasına vesile olacak. Gerek ikili ilişkiler, gerekse bölgesel ve küresel konularda yakın iş birliği ve eş güdüm içerisinde olunması her açıdan önem arz ediyor. Hem Türk hem de Rus tarafı, bu yönde kararlı bir duruş sergiliyor ve bu, ilişkilerin normalleşmesi sürecini hızlandıracaktır.

SORU: İlişkilerin düzelmesinin bu dönemde başlamasının boşuna olmadığı yönünde görüşler var. Normalleşme sürecine bilhassa şu sıralar start verilmesinin bir nedeni var mı?

KALIN:  Rusya´yı önemli bir dost ve ortak olarak görüyoruz. Rusya halkı ve hükümetinin de Türkiye´ye aynı şekilde gördüğünü biliyoruz.

SORU: Liderlerimiz sekiz ay aradan sonra bir araya gelecek. Devlet Başkanlarımız ne konuşacak?

KALIN: 9 Ağustos´ta yapılacak olan görüşmeler çerçevesinde öncelikle ikili ilişkiler, Suriye krizi, terörizmle mücadele ve bir dizi bölgesel konu ele alınacak. Ulusal ve bölgesel meselelerin küresel düzeye taşındığı bir zamanda yaşıyoruz. Başka bir deyişle, meseleleri ulusal, bölgesel ve küresel olarak sınırlandırmak mümkün değil. 9 Ağustos görüşmeleri bu yönde geçecek diyebilirim.

SORU: 15 Temmuz başarısız darbe girişimi, Rus-Türk ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir mi? Ve bazı uzmanların darbenin, Türkiye´nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerde geçtiğimiz günlerde başlattığı normalleşmeyi hedeflediği yönündeki görüşleri ne kadar doğrudur?

KALIN: 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye´nin kendi çıkarlarını izleyen böyle bir dış politika yürütmek isteği ve Türkiye´nin bölgesel güç konumundan endişe eden bazı çevrelerde destek gördü. Ancak halkımızın cesareti, dayanışma içinde olması ve birliği sayesinde asker üniforması giyen FETÖ (Fethullah terör örgütü) teröristlerinin demokrasimize ve istikrarımıza zarar vermelerini önledik. Türkiye´ye kast eden bu şahıslar, hak ettikleri cezayı aldı.

Sayın Putin´in Cumhurbaşkanımızı arayıp demokrasiyi desteklediklerini söylemeleri ve darbe girişimine tepki göstermeleri çok önemli bir mesajdı. Rusya Federasyonu´nun bu konuda açık ve net tavır sergilemesinden dolayı minnettarız.

Bu kanlı darbe girişimi, halkın kahramanca karşı koyması, Cumhurbaşkanımızın zeki liderliği, hükümetimizin, siyasi partilerimizin, basının ve toplumun her kesiminin kararlı adımları sayesinde bertaraf edildi. Bu anlamda Türk demokrasisi, 15 Temmuz´dan sonra daha da güçlendi. Darbe girişiminin bertaraf edilmesiyle birlikte Türkiye´de siyasi liderlik ve yönetim güçlendi, demokratik meşruiyetleri güçlendi. Ve Rusya ile ilişkiler bu bağlamda normalleşecek ve güçlenecek.

SORU: Suriye, bölge için ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Siyasi ve askeri bağlamda Türkiye, Suriye ile ilgili konularda Rusya´dan ne bekliyor? Ülkelerimiz ortak inisiyatiflerde bulunabilir mi ve hangi şartlarda? Beşar Esad´ın kaderi konusunda Türkiye´nin katı tavrı hesaba katıldığında bu konuda Rusya ile uzlaşma olasılığı var mı?

KALIN: Suriye krizi, hem bölge, hem dünya güvenliği ve istikrarı için en büyük tehlikelerden biri olmaya hala devam ediyor. Türkiye bu tehlikeye daha çok maruz kalıyor ve Suriye´deki savaşın bütün olumsuz yanları direkt olarak üzerinde hissediyor. Bu nedenle Türkiye´nin öncelikli hedefi, en kısa vadede ve sürekli olacak şekilde Suriye´deki çatışmalara son vermek.(Rusya,TASS-04.08.2016)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor