Tarih: 04.10.2016 15:51

Rusya plütonyumun imhasına yönelik anlaşmayı askıya aldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında 2000 yılında imzalanan plütonyum imhasına yönelik anlaşmanın askıya alınmasını öngören kararı imzaladı.

Moskova´dan yapılan açıklamada kararın gerekçesi olarak “koşullarda yaşanan köklü değişiklikler ve ABD´nin Rusya´ya düşmanca davranması sonucu stratejik istikrara karşı oluşan tehditler” gösterildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrovbasına yaptığı açıklamada NATO veABD´nin Baltık ülkeleriyle Doğu Avrupa´da sınıra yakın bölgelerde askeri yapılanmalara girişmesine dikkat çekti.

Bununla birlikte Rus Bakan, ABD´de çıkartılan ve Rusya´ya dönük yaptırımların artmasına neden olan “Magnitsky Yasası´nın” da ilişkilerin gerilmesine neden olduğunu belirtti.

Bir diğer gerekçe olarak da “ABD´nin plütonyum imhası konusundaki taahhütlerini yerine getirmediği” öne sürüldü.

Rusya ve ABD, 29 Ağustos 2000´de plütonyum stoklarını azaltma konusunda anlaşmıştı. Ancak ‘Plütonyumun Yönetilmesi ve İmha Edilmesi´ anlaşması 2010 yılına kadar hayata geçirilememişti. Hillary Clinton´ın dışişleri bakanlığı döneminde yenilenen anlaşma ile her iki taraf da 34 ton kullanım dışı plütonyumun nükleer santrallerde yakılarak imha edilmesi konusunda mutabakat sağlamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —