• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, sahaya niçin 10 füze alayı konuşlandırıyor?

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, sahaya niçin 10 füze alayı konuşlandırıyor?

Rusya Savunma Bakanlığı basın dairesi, stratejik füze kuvvetlerinin ay sonuna kadar sahaya 10 füze alayı konuşlandıracağını, mobil Topol-M ve Yars füze sistemlerinde görev alan ekiplerin intikal, fırlatma rampaları hazırlama, kamufle etme

 

Rusya Savunma Bakanlığı´nın konu ile ilgili açıklamasında, “Füze alayları haziranın ikinci yarısında Tversk, Novosibirsk, Sverdlovsk, Kirov, İrkutsk ve İvanovo bölgelerinde saha pozisyonlarındaki görevlerini yerine getirmeye başlayacak” dendi. 

Bakanlık, tatbikatın tüm ordulara verilen yaz eğitim programı çerçevesinde planlı olarak yapıldığını açıklasa da, bu kadar fazla aracın devreye alınması, bunun bir güç gösterisi olabileceğine işaret ediyor, zira 10 füze alayında 90 füze sistemi yer alıyor ve bu silahlar, stratejik füze kuvvetlerinin elindeki Topol-M ve Yars füze sistemlerinin neredeyse tümünü oluşturuyor.

Rus kuvvetlerinin bu tatbikatının ayrıca ABD´nin Rusya´nın batı sınırlarında nükleer caydırma kuvvetlerinin aktif faaliyete geçmesine karşı bir cevap olabileceği de düşünülüyor.

BALTIK DENİZİ´NDE ÖNLEME

Rus jetleri geçtiğimiz hafta Baltık Denizi´nde iki kez, ABD´nin stratejik bombardıman uçaklarını önlemek üzere havalandı. Pentagon´dan yapılan açıklamada önlemenin güvenli ve profesyonel bir şekilde yapıldığı belirtildi. 

ABD´nin bombardıman uçaklarının NATO´ya üye 14 ülkenin katılımıyla düzenlenen BaltOps deniz tatbikatına katıldıkları kaydedildi. B-52 ve B-1B bombardıman uçaklarının Rusya´nın batısındaki büyük şehirler için potansiyel tehdit olduğu düşünüldüğünde Rus jetlerinin önleme yapmış olmaları hiç de şaşırtıcı değil.

Bunun dışında Polonya Cumhurbaşkanı Andrey Duda, ABD Başkanı Donald Trump ile ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısının arttırılmasını görüşeceğini açıkladı. ABD´nin Avrupa´daki askeri varlığının arttığı ve NATO tatbikatlarının sürekli yapıldığı ortamda yapılan bu açıklamalar, Rusya´yı rahatsız etti. Rusya Parlamentosu´nun alt kanadı Duma´nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıytkin, Rusya´nın batı sınırlarındaki her türlü aktiviteye tepki vereceğini belirtti.

‘GÖRÜNMEZ´ SİSTEMLER

Topol-M ve Yars füze sistemlerinin başlıca avantajı, mobil olmaları. Kapsamlı bir savaş tehlikesi halinde bu sistemler, devriye görevi yapıyor ve olası düşmanın uydularından ve keşif kuvvetleri tarafından takip edilmesi aslında imkânsız hale geliyor. Tatbikat sırasında füze bataryaları birçok görevi yerine getirecek. 

Manevralara ayrıca, her füze alayına dâhil olan sabotaj önleyici birlikler de devreye alınacak. Söz konusu birlikler yeni Tayfun-M zırhlıları ve insansız hava araçlarıyla düşmanın sabotaj ekiplerini imha etme görevlerini yerine getirecek.

Rusya Askeri Tahminler Merkezi Başkanı Anatoliy Tsıyganok, Sputnik´e verdiği demeçte, “Bu tür tatbikatlar planlı ve önceden orduların eğitim programına alınıyor. Bununla birlikte Rusya genellikle gerçekleşecek tatbikatlar veya denetimler konusunda ‘nükleer kulüp´ ortaklarına bilgi veriyor. Ancak tatbikatın kapsamının etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Stratejik füze kuvvetlerinde silahlar hızlı bir şekilde yenileniyor. Ordudaki Yars sistemlerinin sayısı, birkaç yıl öncesine göre çok fazla” ifadelerini kullandı.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor