• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Rusya: 'Suriye ordusunu korumak için gerekirse koalisyon uçaklarını vururuz

Rusya:

Amerika Birleşik Devletleri´nin Halep´te ilerleyen rejim güçlerine yönelik askeri bir hamleyi gündemine alması Rusya´nın tepkisini çekti.

 

Amerika Birleşik Devletleri´nin Halep´te ilerleyen rejim güçlerine yönelik askeri bir hamleyi gündemine alması Rusya´nın tepkisini çekti.

Esad rejiminin en büyük destekçisi konumundaki Rusya, Suriye´ye daha fazla S-300 hava savunma sistemi yerleştirdiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov rejim güçlerine yönelik olası bir operasyonda koalisyon uçaklarını hedef alacaklarını ifade etti:

“Washingtonlu dostlarımıza bu tür planların muhtemel sonuçlarını dikkatli bir şekilde gözden geçirmelerini öneriyorum. ABD´li uzmanlara, Hmeymim ve Tartus´da Rus hava savunma sistemlerinin S-400 ve S-300 barındırdığını hatırlatmak isterim. Radarlar havada tanımlanamayan herhangi bir obje gördüğünde sistem harekete geçecektir.”

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Halep´te yaşanan insani krize dikkat çekti.

Yaşananları Srebrenitsa katliamıyla kıyaslayan De Mistura, sivil can kayıplarının binleri bulacağını belirtti:

“Maksimum iki ya da iki buçuk ay içinde Halep´in doğusu tamamen yıkılmış olacak. Özelikle kentin tarihi kısmından 
ve binlerce Suriyeli sivilden bahsediyorum, teröristler değil siviller ölecek. Binlercesi yaralanacak ve bir o kadarı da mülteci olmaya çalışacak.”

De Mistura ayrıca, silahlı muhalif gruplardan Eski adıyla Nusra Cephesi, yeni adıyla Şam´ın Fethi Cephesi´ne de seslendi ve Halep´i terk etmelerini istedi. De Mistura, Nusra militanlarının Halep´ten ayrılmaları durumunda gerekirse kendisinin bizzat gedip onlara eskortluk edeceğini söyledi.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir televizyon röportajında Halep´in tamamını almaya kararlı olduklarını yineledi. Esad, “Halep´in ardından ülkenin geri kalanını da alacağız” ifadelerini kullandı.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor