Tarih: 10.09.2015 13:05

Rusya Suriye´ye İran üzerinden uçacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Bulgaristan´ın hava sahasını Suriye´ye giden Rus uçaklarına kapatmasından sonra uçuşların İran üzerinden yapılacağı açıklandı. Rusya´nın tahran büyükelçiliğinde görevli diplomat Maksim Suslov, İran yönetiminin hava sahalarından geçen uçakları engellemeyeceğine dair teminat verdiğini söyledi. Moskova´dan yapılan açıklamada ise Yunanistan´dan da hava sahasını kullanma izni alındığı belirtildi. Bulgaristan, Suriye´ye yapılan uçuşların insani yardım amaçlı olduğundan kuşku duyulması nedeniyle Rus uçaklarına hava sahasını kapatmıştı.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada Suriye yönetimine askerî yardım yapıldığının hiçbir zaman gizlenmediği belirtildi. Bakanlık sözcüsü Maria Saharova, “Uzun zamandır ikili anlaşmalar ve devletler hukuku çerçevesinde Suriye´ye teknik malzeme gönderiyoruz ve Suriye´de teknik eğitim ekibi bulunduruyoruz.” Saharova, Suriye´de Rus askerlerinin bulunmasına tepki gösterilmesine anlam veremediklerini sözlerine ekledi. Rusya Federasyon Konseyi savunma komisyonu başkan vekili Nikolay Fedoryak, Suriye´de Rus askerleri üslendirildiğine dair haberlerin ‘kitle yayın organlarının uydurması´ olduğunu söyledi. Fedoryak Rus birliklerinin savaşa katılması için parlamentonun izni olması gerektiğini ve devlet başkanının şimdiye kadar parlamentodan böyle bir izin istemediğini belirtti.

‘Rusya mağdur rolünde´

Eski Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Passy, lojistik açıdan Rusya´nın hava sahasını kullanma izni istemesinin anlamı olmadığını ve Moskova yönetiminin sırf ret cevabı almak için izin istediğini söyledi. Passy DW´nin bir sorusu üzerine, bunun Rusya´nın Batı ile süregelen anlaşmazlıktaki propaganda stratejisinin bir parçası olduğunu ve Moskova´nın, ‘Batı kötüdür, Rusya iyidir´ mesajı vermek istediğini ifade etti.

Rusya´nın ret cevabına kızmayıp aksine memnun olduğunu kaydeden eski Bulgaristan başbakanı, “Rusya böylece küresel komplo kurbanı olduğunu iddia edebilecektir”, dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —