Rusya Ticaret Temsilcisi: Umuyoruz 2017´de vize konusunda bazı sonuçlar alınacak
Rusya´nın Türkiye vatandaşlarına uyguladığı vizenin ne zaman kaldırılabileceğiyle ilgili soruları yanıtlayan Rusya´nın Türkiye´deki Ticaret Temsilcisi Gaşigullin, “Umuyoruz 2017 senesinde bu görüşmeler devam edecek ve bazı sonuçla
Rusya´nın Türkiye´deki Ticaret Mümessili Aydar Gaşigullin, Ankara´daki Rusya Ticaret Temisciliği´nde düzenlenen medya kokteylinde konuştu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın St.Petersburg´u, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in de İstanbul´u ziyaret etmesinin ardından Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu´nun toplandığını, bu toplantıda önemli kararlar alındığını kaydeden Gaşigullin, Başbakan Binli Yıldırım´ın Moskova ziyaretiyle de ilişkilerdeki gelişmenin sürdüğünü belirtti.
Türkiye-Rusya ticari ilişkilerinin Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali gibi büyük projelerin yanı sıra çeşitli alanlarda sürdüğünü ifade eden Gaşigullin, “Özellikle otomotiv sektöründe, tarım, gıda, tekstil ve ağaç sektöründe karşılıklı yatırımlar bulunuyor. Çeşitli projeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
‘TÜRKİYE´DEKİ RUS, RUSYA´DAKİ TÜRK ŞİRKETLERİNİN VARLIĞI İŞBİRLİĞİMİZİN KANITI´
Gaşigullin, Türkiye´de birçok Rus şirketinin faaliyet gösterdiğini, Rusya´da da birçok Türk şirketinin bulunduğunu vurgulayarak “Bu faaliyetler, iki ülkemizin ne kadar büyük bir işbirliği içinde olduğunun kanıtıdır” diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde Türkiye ve Rusya´nın bölgeler arası işbirliğinin artacağını, önümüzdeki günlerde Tataristan´dan bir heyetin Türkiye´yi ziyaret edeceğini, benzer bir şekilde Türkiye´den çeşitli ticaret odalarıyla birlikte forumların düzenleneceğini dile getiren Gaşigullin, turizm konusunda da konuştu. Rusya´dan Türkiye´ye gelen turist sayısı ile Türkiye´den Rusya´ya giden turist sayısı arasında büyük fark olduğunu, geçtiğimiz yıl Türkiye´den Rusya´ya 300 bin turistin gittiğini vurgulayan Gaşigullin, bu sayıyı arttırmak istediklerini söyledi.
Gaşigullin konuşmasının ardından da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gaşigullin, Rusya´nın Türk vatandaşlarına vizeyi ne zaman kaldırabileceğine ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu: “Bu konuda çeşitli görüşmeler devam ediyor. Son olarak gündeme gelen nakliye şoförleri için bir çalışma söz konusu. Çalışma gruplarında bu çalışmalar devam edecek. Daha sonra iş adamları için vize konusunda kolaylık sağlanması konusunda çalışmalar devam edecek. Umuyoruz 2017 senesinde bu görüşmeler devam edecek ve bazı sonuçlar alınacaktır. Bu konu üzerinde çalışmalar devam ediyor.”
‘ORTA VADELİ PROGRAM İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN YOL HARİTASI OLACAK´
Bir gazetecinin “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha kalıcı ve üçüncü ülkelerin siyasal manipülasyonlarından uzak hale nasıl getirilir, bu konuda Rusya´nın atmayı düşündüğü adımlar var mıdır?” sorusuna ise Gaşigullin, iki ülke ekonomik bakanlıkları arasında orta vadeli işbirliği programı üzerinde çalışıldığını ve bu programın 2017-2020 arasını kapsayacağını ifade etti.
Gaşigullin, “Bu orta vadeli program, iki ülke ilişkilerinin yol haritası diyebiliriz. Çünkü bu program ticari, ekonomik, bilim, teknik ve kültür alanlarını kapsayacak. Ayrıca Sayın Başbakan Yıldırım´ın son Rusya ziyaretinde projeler için ortak yatırım fonunun kurulması daha da netleşti, Rusya Federasyonu tarafından yatırım fonu kuruldu, şu an Türkiye Cumhuriyeti tarafından kurulması söz konusu. Ayrıca kurumlarımızın hizmet ve yatırımlar alanında serbest ticaret anlaşmasının da üzerinde çalışmaları devam ediyor. Umarız bütün bunlar iki ülke ticaret hacmini geliştirecektir” diye konuştu.
‘TÜRKİYE´DE RUBLE İLE ALIŞVERİŞ BAŞLAMIŞ DURUMDA´
Gaşigullin, son dönemde tartışılan Türkiye ile Rusya arasında ticarette dolar yerine ülkelerin kendi para birimlerinin kullanılması konusundaki bir soru üzerine TL ve Ruble ticaretin önünde bir engel bulunmadığını ifade ederken şunları söyledi: “Zaten artık Türkiye´de bazı bölgelerde ruble ile alışveriş yapılıyor. Mesela bizim bir heyetimiz geçtiğimiz günlerde İstanbul´daydı. Bazılarının elinde hiç dolar yoktu, ruble vardı. Sultanahmet civarındaki döviz bürolarında ruble çoktan kabul ediliyor. Burada devletlerimize tavsiyemiz, pilot bir bölge oluşturmak, mesela İstanbul´da Sultanahmet civarında dükkânlara ‘Burada ruble ile alışveriş yapılabilir´ ilanları asmak. Bu arz-talep meselesi, işadamlarımıza, halklarımıza düşen bir konu. Dediğim gibi pilot bölgeler oluşturarak bunu hayata geçirebiliriz. Ama zaten yavaş yavaş ruble ile alışveriş yapılmaya başlanmış durumda.”
‘TÜRKİYE´NİN DE RUSYA´YA KISITLAMALARI MEVCUT, BUNLAR KARŞILIKLI OLARAK KALDIRILMALI´
‘Rusya´nın Türkiye´ye tarım alanında uyguladığı ambargo ne zaman tamamen kaldırılabilir´ sorusuna ise Gaşigullin, “Bu konuda iki ülke bakanlıkları arasındaki çalışma gruplarının çalışmaları devam ediyor. Tabii buna anlamıyla ambargo diyemeyiz. Çünkü Rusya´da da çeşitli tarım ürünlerine yerli üreticiler de büyük miktarda yatırım yapmış durumda. Gündemde Rusya´nın Türkiye´ye uyguladığı yaptırımlar var ama hiç kimse Türkiye´nin Rusya´ya cam, kağıt-karton, gübre gibi çeşitli alanlarda yaptığı anti-damping soruşturmalarından söz etmiyor. Türkiye´nin çeşitli konularda Rusya´ya karşı kısıtlamaları mevcut. Ticareti arttırmak için karşılıklı kısıtlamaların kaldırılması her iki taraf için yararlı olacaktır diye düşünüyoruz” yanıtını verdi.
Gaşigullin, başka bir gazetecinin “Yaptırımlar kapsamında Rusya´daki şirketlerin belli bir sayıda Türk vatandaşı çalıştırmasına izin verilmişti. Bu konudaki yaptırımın tamamen ne zaman kalkacak?” sorusu üzerine ise şunları söyledi: “İhtiyaca göre zaten bu kısıtlamalar yavaş yavaş kalkıyor. Bir şirket Rusya´da bir bölgede çalışmak istiyorsa o bölgenin hükümetine ve Rusya Federal Hükümeti´ne başvuru yapıyor, Çalışma Bakanlığı´na başvurular yapılıyor ve bu şirketler listeye alınıyor. Bu konu yavaş yavaş çözülüyor diyebiliriz. Bir şirket çalışmak istiyorsa Rusya´da, şu an o şirketin izin alması çok zor bir şey değil, kolay bir şekilde çözülüyor.”
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
