Tarih: 25.08.2017 11:04

‘Rusya-Türkiye iş birliği ABD ve AB etkisinden bağımsız gelişmeli´

Facebook Twitter Linked-in

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara ziyaretinde PYD krizi ile ilgili bir rapor sunacağı belirtilen ABD Savunma Bakanı James Mattis ile gerçekleştirdiği görüşmede, ABD´nin PYD´ye verdiği destekten Ankara´nın duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Peki, ana gündem maddesi olan PYD krizi olan ve uzlaşıya varmayan bu görüşme, Türkiye´yi Ortadoğu politikasında Rusya´ya bir adım daha yakınlaştırabilir mi? 
Görüşmeyi ve görüşmenin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik olası etkisini Sputnik´e değerlendiren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl´a göre, iki ülkenin ilişkileri, ABD´nin rolünden bağımsız olarak önemli ve bu ilişkinin güçlendirilmesi de başta ABD olmak üzere üçüncü tüm partilerin etkisinden muaf tutulmalı. 

Rusya ve Türkiye´nin artan iş birliğinin her iki tarafı da bölgede güçlü kılacağına işaret eden İsmayıl 'Özellikle Soğuk Savaş sonrası iki ülkenin ilişkileri hızla düzelme sürecine girdi. Şimdi ise, iki ana konu ekonomi ve enerji. Şimdiye kadar diğer alanlar çok gelişmedi. Bölgedeki olaylar iki ülke ilişkilerini farklı bir yöne kaydırdı şimdi iki ülke birlikte hareket etme ihtiyacı duyuyor' dedi. 

Ankara ve Moskova´nın ilişkisinden ABD veya AB etkisinden bağımsız değerlendirilmesi gerektiğini savunan İsmayıl 'Hem Rusya ve Türkiye bölgede etkili olmak istiyorsa, bu iş birliği kaçınılmaz. Bunu ABD veya AB´ye rağmen değil kendi istekleri doğrultusunda ve bölgede barışı sağlama amacıyla sürdürmeliler' ifadelerini kullandı.

‘ABD BENCİLCE POLİTİKALAR YÜRÜTÜYOR´ 

İsmayıl, PYD´ye desteği de dahil olmak üzere çeşitli politikaları sebebiyle ABD´nin Ortadoğu´da bencilce ve müttefiklerine zarar verecek hamleler yaptığını söyledi:

'ABD´nin politikası Türkiye´yi ciddi şekilde rahatsız ediyor. Burada Türkiye´nin nasıl bir tavır sergileyeceği gündeme geliyor. ABD bu tür politikalarıyla müttefikine karşı oldukça bencilce bir politika yürütüyor. Sırf kendi çıkarları açısından yaklaşıyor bölgeye. Bu politikayla bölgede istikrar yerine istikrarsızlık ve ABD kontrolünün sürekliliğini hedefliyor. Müttefik ülkeler birbirinin çıkarını korumaya çalışmalı ama ABD bunu tersini yapıyor. İlişkiler bu yüzden yıpranmış durumda.' 

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —