‘Rusya, Türkiye ve İran Suriye´deki sürecin belirleyicisi haline geldi´

‘Rusya, Türkiye ve İran Suriye´deki sürecin belirleyicisi haline geldi´

Astana görüşmelerinde mutabık kalınan İdlib´teki gerilimi azaltma bölgesinde Türkiye´nin oynayacağı olası rolün önemine işaret eden Suriye uzmanı Oytun Orhan 'Batı, Suriye´deki siyasi çözüm sürecinde denklemin dışında kaldı; bel

 

Kazakistan´ın başkenti Astana´da altıncı turu Perşembe günü başlayan Suriye görüşmelerinin ana gündem maddesi, dördüncüsünün İdlib´te olması planlanan gerilimi azaltma bölgesi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Sputnik kaynaklarına göre, gerilimi azaltma bölgesinde muhaliflerin bulunduğu alanı Türkiye; hükümet güçlerinin bulunduğu alanı ise Rusya ve İran kontrol edecek. Ürdün sınırı, Doğu Guta ve Humus´un kuzeyinin ardından İdlib´te kurulması planlanan gerilimi azaltma bölgesinde Türkiye´nin oynayacağı olası rol; Mart ayında gerçekleşen gizli görüşmelerin ardından Suriye yönetimiyle iş birliği yolu çizen Ankara´nın Astana süreci yoluyla hem Suriye´deki çatışmaların bitmesine hem de ABD yönetimindeki ülkelerin 2011´den bu yana çözüme ulaşamayan çabalarına sırtını dönmesi anlamına geliyor. Konuyla ilgili Sputnik´e konuşan Suriye uzmanı Oytun Orhan, Astana´daki gelişme oldukça kayda değer. İdlib´in Suriye krizinin çözümündeki kilit bölgelerden birisi olduğuna işaret etti. Orhan, 'Astana görüşmelerindeki en büyük sıkıntının İdlib konusundaydı. Çünkü diğer bölgelerdeki sivil sayısı nispeten daha az ve ayrıca El Nusra liderliğindeki radikal grupların buradaki mevcudiyeti de bu bölgeyi diğerlerinden ayırıyor' dedi.
 
‘İDLİB´İN ÇÖZÜMÜ SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI´

İdlib´teki çatışmayı azaltma bölgesinin Türkiye tarafından denetlenmesinin olası olduğuna işaret eden Orhan 'Anlaşıldığı kadarıyla, İdlib´in dış çeperini Rus askerlerinin, vilayetin içinin de Türk askerleri tarafından denetlenmesi konusunda mutabakata varılmış durumda' ifadelerini kullandı.

İdlib´te mutabakata varılmasının Türkiye açısından önemine işaret eden Orhan 'Bu gelişme önemli. Zira, eğer anlaşma sağlanmasaydı olası bir çatışmada Türkiye, 2,5 milyon sivilin ülkeye göçüyle veya o bölgedeki radikal unsurların Türkiye´ye sızmasıyla karşı karşıya kalabilirdi' dedi ve ekledi:

'Türkiye´nin uzlaşı çerçevesinde soruna çözüm bularak ve İdlib krizindeki radikalleri elimine etmek konusunu zamana yayma ve bu konuda adım atmasının önünün açılması söz konusu. Türkiye burada çatışmasızlığın sınırlarını denetlemek için bölgede olacaktır. İdlib´teki radikallerin elimine edilmesi daha uzun vadeli bir süreç. Bu süreçte, İdlib´teki yönetim silahlı gruplardan alınarak sivil idareye devredilmeye çalışılacak. Şehir içindeki güvenliğin silahlı gruplardan alınarak, aynen Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu gibi yerel polis güçlerine bırakılması yönünde çaba gösterilecektir. Daha genel anlamda da Rusya, Türkiye ve İran´ın mutabakatı için önemli bir adım. Çünkü bölge çözümü en karmaşık olan bölge. O yüzden bu önemli bir adım.'

‘BATI DENKLEMİN DIŞINDA KALDI, GÜÇ MERKEZİ CENEVRE´DEN ASTANA´YA KAYDI´ 

Türkiye´nin önceliğinin Suriye´nin toprak bütünlüğü olduğuna işaret eden Orhan 'Şimdilik görünen Türkiye´nin bu bölgede nüfuzunun artacak olması ki Türkiye´nin de önceliği Suriye´nin toprak bütünlüğü. Bu sebeple bu bölgede ılımlı muhaliflerin nüfuzunun artması muhtemel' dedi.

Türkiye´nin Suriye´nin toprak bütünlüğüne öncelik verdiği bir politikaya evrilmesinin ve Astana sürecinde önemli mesafeler kat edilmesinin sonuçlarına değinen Orhan 'Batı, Suriye´nin geleceği konusunda söz sahibi olmaktan uzaklaşıyor. Önceden Batı için Türkiye bir ortaktı. Batı´nın öncelikleri değişti ve Suriyeli mülteciler odaklı bir Batı politikası ortaya çıktı. Batı´nın IŞİD´le mücadele kapsamında YPG´ye desteği arttı. Bu Batı ve Türkiye ayrışmasını doğurdu. Türkiye de bölgesel iş bierliğine yöneldi. Astana, bunun kritik adımıydı. Batı, Türkiye gibi bir müttefiki kaybederek, nüfuzunun büyük anlamda kaybetti. Rusya, İran ve Türkiye gibi iki bölgesel gücü alarak Suriye´deki etkinliğini sürdürüyor' dedi.

Suriye´nin çözüm çabalarının Batı´dan doğuya, Cenevre´den Astana´ya kaydığına işaret eden Orhan 'Süreç Batı´yı Suriye´deki siyasi çözümün dışına itecektir. Batı bir tek YPG bölgeleri üzerindeki etkisini sürdürüyor. YPG kontrolünde Suriye´nin kuzeyinde bir federal bölgenin oluşumu konusunda çaba gösterebilir. Ama Suriye konusunda güç bölge ülkelerinde ve bölge ülkeleri birbirine daha da yakınlaşacaktır' diye ekledi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor