Tarih: 24.01.2017 15:38

Rusya, Türkiye ve İran´ın ortak Astana bildirisi

Facebook Twitter Linked-in

 

Kazakistan´ın başkenti Astana´da Rusya, Türkiye ve İran´ın garantörlüğünde düzenlenen Suriye barış görüşmeleri sonucunda üç ülkenin kabul ettiği ortak bildiri açıklandı. 

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov tarafından okunan bildiri metnine göre, Rusya, Türkiye ve İran Suriye´deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi.

Suriye´deki krizin askeri bir çözümünün olmadığının altını çizen üç garantör ülke, uluslararası topluma, BM Güvenlik Konseyi´nin 2254 numaralı kararındaki adımların uygulanması için Suriye´deki siyasi süreci desteklemeleri çağrısını yaptı.

Rusya, Türkiye ve İran´ın, silahlı muhalif grupların Cenevre görüşmelerine katılma istediğini desteklediği belirtilen açıklamada, üç garantör ülkenin Suriye´deki silahlı muhaliflerin terörist gruplardan ayrılmasının gerekli olduğu kaydedildi.

Bunlara ek olarak üç ülke, Suriye´nin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne ´bağlı olduklarını´ yineledi.

Üç garantör ülkenin Suriye´de terörizmle ortak mücadele etmeye hazır olduğu da ifade edilen bildiri metninde, Astana ise ´Suriyeli tarafların diyalog kurması için etkili bir platform´ olarak nitelendirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmanın tam metnini paylaştı:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —