Tarih: 21.03.2022 16:59

Rusya-Ukrayna savaşı pamuğu da vurdu: 11 yılın zirvesine çıktı

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya-Ukrayna savaşına yönelik haber akışıyla birlikte emtia piyasasında dalgalı bir seyir izleniyor. New York Ticaret Borsası´nda işlem gören pamuğun libresi bugün 1,3015 dolara kadar yükselerek yaklaşık 11 yılın zirvesini gördü

Rusya´nın Ukraynalı askerlere Mauripol şehrini terk etmeleri için ültimatom vermesi, savaşta yeni bir evreye girilmiş olabileceğine yönelik endişeleri artırdı.

Bu gelişmelerle özelikle tarımsal emtia fiyatlarında yükselişler görüldü.

Çin´de artmaya başlayan Covid-19 vakaları ile ABD Merkez Bankası´nın (Fed) politika faizinde artışa gitmesi de emtia fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arasında yer aldı.

ABD´de pamuk üretiminin yoğun olduğu Batı Teksas´ta hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olacağına ilişkin tahminlerden dolayı pamuk üretimine yönelik endişeler de pamuk fiyatlarında hızlı yükselişe yol açtı.

Söz konusu gelişmelerle pamuk fiyatları, New York Ticaret Borsası´nda yüzde 2,5´in üzerinde artarak 1,3015 dolarla Haziran 2011´den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra saat 13.15 itibarıyla 1,2840 seviyelerinde dengelendi.


TARIMSAL EMTİA FİYATLARI YÜZDE 1´İN ÜZERİNDE YÜKSELDİ

Bugün diğer tarım ürünleri fiyatlarında da yüzde 1´in üzerinde yükselişler görüldü.

Chicago Ticaret Borsası´nda işlem gören buğdayda yüzde 1,6, mısır yüzde 1,5 ve soya fasulyesinde yüzde 1,1, New York Ticaret Borsası´nda işlem gören şekerde yüzde 1,2 civarında yükselişler yaşandı.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle buğday fiyatlarında görülen artışın Orta Doğu ve Afrika´da gıdaya ilişkin kıtlık olacağı konusunda endişeleri artırdığını belirtti.

Güney Amerika´daki kuraklığın da tarım emtialarında yükselişi tetikleyen önemli bir neden olarak öne çıktığını belirten analistler, Çin´in Brezilya´dan ithal ettiği soya fasulyesinde artış görülmesinin de soya fasulyesi fiyatlarını yukarı yönlü etkilediğini ifade etti.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —