Tarih: 26.07.2022 18:23

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu´ndan çekiliyor

Facebook Twitter Linked-in

Rusya, 2024´ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu´ndan (ISS) çekileceğini ve onun yerine kendi istasyonunu kuracağını söylüyor.

Rusya´nın uzay ajansının yeni başkanı Yuri Borisov, Roskosmos´un o zamana kadar tüm yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi.

ABD ve Rusya, diğer ortaklarla birlikte, 1998´den beri ISS´de başarılı bir şekilde birlikte çalıştı.

Ancak Rusya´nın Ukrayna´yı işgal etmesinden bu yana ilişkiler bozuldu ve Rusya daha önce Batı´nın yaptırımları nedeniyle projeyi bırakmakla tehdit etti.

Beş uzay ajansının katıldığı ortak bir proje olan ISS, 1998´den beri Dünya´nın yörüngesinde bulunuyor ve binlerce bilimsel deney yapmak için kullanılıyor.

2024 yılına kadar faaliyet göstermesi onaylandı, ancak ABD bunu tüm ortakların anlaşmasıyla altı yıl daha uzatmak istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Borisov, projeyi 2024´ten sonra bırakma kararının alındığını söyledi.

Borisov, 'Bu zamana kadar bir Rus yörünge istasyonu kurmaya başlayacağımızı düşünüyorum' dedi ve yeni istasyonun ajansının en büyük önceliği olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya ve ABD arasındaki ISS´deki işbirliği, Ukrayna´daki savaştan nispeten zarar görmemişti ve iki ülke bu ayın başlarında Rus kozmonotlarının ABD uzay aracıyla istasyona seyahat etmesine izin veren bir anlaşma imzaladı ve bunun tersi de geçerliydi.

Roskosmos´tan yapılan açıklamada, anlaşmanın 'ISS programı çerçevesinde işbirliğinin gelişmesini destekleyeceği' belirtildi.

Ancak savaş, Rusya ile Batı arasındaki diğer işbirliği alanlarını da vurdu. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars´a bir gezici fırlatmak için Roskosmos ile olan işbirliğini sonlandırdı ve Rusya, Fransız

Guyanası´ndaki bir ESA fırlatma sahasından Soyuz uzay aracının fırlatılmasını durdurdu.

Sovyetler Birliği ve Rusya´nın uzay araştırmaları konusunda uzun bir geçmişi var ve 1961´de ilk insanı uzaya göndermek gibi başarılar ulusal bir gurur kaynağı olmaya devam ediyor.

Bay Putin ile yaptığı görüşmede Roskosmos başkanı Bay Borisov, yeni Rus uzay istasyonunun Rusya´ya modern yaşam için ihtiyaç duyulan uzay tabanlı hizmetleri, örneğin navigasyon ve veri iletimini sağlayacağını söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —