• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

´Rusya ve Türkiye, Fırat Kalkanı için gizli anlaşma yapmadı´

´Rusya ve Türkiye, Fırat Kalkanı için gizli anlaşma yapmadı´

Fırat Kalkanı operasyonundan endişe duyulduğu konusunda Rusya Dışişleri Bakanlığı´ndan gelen açıklamayı değerlendiren Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (RİSİ) Başkan Danışmanı ve Ortadoğu uzmanı Yelena Suponina, bu açıkla

 

Rus Dışişleri´nden önceki gün yapılan açıklamada, 'Türk askerleri ve destekledikleri silahlı muhalif güçlerin Suriye´deki operasyonu genişletmesinden ciddi endişe duyuyoruz. Türkiye, eylemlerini Suriye´nin meşru hükümetinin izni ve BM Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) onayı olmadan gerçekleştiriyor' denilmişti.

Sputnik´in sorularını yanıtlayan Suponina, Türkiye´nin Suriye´deki askeri varlığının, Ankara ile Moskova arasındaki gizli bir anlaşmanın sonucu olmadığını kaydetti. Rus uzman, bunun Suriye´nin egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkesine ve dolayısıyla da Rusya´nın bu konudaki tutumuna aykırı olacağına işaret etti.

´RUS DIŞİŞLERİ´NİN YENİ AÇIKLAMASI DAHA KESKİN´

Rus uzman, Rus Dışişleri´nden gelen son açıklamanın, bir öncekine kıyasla daha keskin ve direkt olduğunun altını çizdi.

'Açıklama, Rusya´nın ´Suriye´deki tüm faaliyetler için meşru hükümetin onayı alınması´ konusundaki değişmeyen pozisyonunu yansıtıyor. Şam, Türkiye´nin Suriye topraklarındaki askeri faaliyetlerini kabul etmiyor' diyen Suponina, Şam´ın Ankara´yı, ülkedeki terör örgütlerine daha önce verdiği destek nedeniyle defaatle eleştirdiğini de anımsattı.

´TÜRKİYE GÜÇ DENGELERİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR´

Rusya ve Türkiye´nin Suriye´deki operasyonlarını karşılaştıran Suponina, şu ifadeleri kullandı: 'Rusya´nın eylemleri, uluslararası hukuka uygundu. Herhangi bir ön anlaşma yapılmadan gerçekleştirilen Fırat Kalkanı operasyonu ise cephe hattındaki güç dengelerini değiştirmeyi hedefliyor.'

´TÜRKİYE´NİN ANA HEDEFİ KÜRTLER´

Türkiye´nin Suriye topraklarında ilerlemesinden dolayı endişe duyduğunu da ifade eden Suponina, operasyonun hedefinin terörle mücadele değil, Kürtleri zayıflatmak olduğunu savundu.




22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor