Tarih: 12.12.2014 00:23

Rusya ve AB İlişkileri Geliştirilecek

Facebook Twitter Linked-in

Ria Novosti

Türkiye Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan salı günü Rus gazetecilerle bir araya geldi. Akdoğan, güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

'Komşularla Sıfır Sorun' Doktrini Ortaklarımız Yüzünden Sekteye Uğradı

Salı günü Rus gazetecilere konuşan Türkiye Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye tarafından geliştirilen 'komşularla sıfır sorun' dış politika doktrininin başarısızlığa uğramasının nedeninin komşuların kendisi olduğunu söyledi.

Söz konusu dış politika doktrini, 2008`de dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından öne sürülmüştü.

Akdoğan, 'Bu doktrini; bir ideal, Türkiye`nin dünyaya bir mesajı, dış politika rotası olarak geliştirdik. Türkiye`nin İran, Irak ve Suriye`ye iyi niyetli yaklaşımını görebiliriz ancak bazı sebeplerden her şey düşündüğümüz gibi olmadı. Bu, çoğu zaman bu ülkelerin yöneticileri yüzünden oldu. Irak`ta Maliki`nin sert tutumu, Suriye`de ise Esad yüzünden böyle oldu.' dedi.

Akdoğan ayrıca bunların 'geçici durumlar' olduğunu ve Türkiye`nin komşularıyla ideal ilişkiler kurma çabalarına devam ettiğini ekledi.

Türkiye Renkli Devrimlerden Korkmuyor

Başbakan Yardımcısı, Türkiye`nin birçok ülkede yaşanan 'renkli devrimlerden' korkmadığını söyledi.

Akdoğan, 'Türkiye`ye dışarıdan müdahale teşebbüsleri oldu. Bu, sözüm ona siyasi mühendisliktir. Dış güçler, içerideki bazı oluşumların yardımıyla yönetimi değiştirmeye çalıştı. Büyük bir kampanya başlatıldı. Gezi protestoları, dinlemeler, montajlanmış telefon görüşmeleri, yolsuzluk skandalları... Ancak bütün bunlar başarılı olamadı. Burada en önemli unsur halktır. Halk bizimle birlikte olduğu sürece, biz kendimizden eminiz.' şeklinde konuştu.

İstanbul`da 2013 Mayıs ayının son günlerinde yöneticilerin Taksim Meydanı`ndaki Gezi Parkı`nı yıkma ve yerine alışveriş merkezi inşa etme kararı nedeniyle protesto gösterileri başlamıştı. Türkiye`deki şehirlerin ve Avrupa`da yaşayan Türklerin yarısı protestocuları desteklemişti. Erdoğan ülkede geçen sene düzenlenen protesto gösterilerinin ve hükûmet üyeleri aleyhinde materyallerin yayımlanmasının ardında bilhassa devlet kurumlarında görev yapan Gülen yandaşlarının olduğunu söylüyor.

Ankara Hem Rusya Hem de Avrupa Birliği ile İlişkilerini Geliştirecek

Ankara`nın dış politikasını bağımsız bir şekilde belirleyerek hem Rusya hem de Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirdiğini söyleyen Akdoğan, 'Türkiye`ye baskı yapabilecek bir ülke yoktur. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz gönüllülük ve karşılıklı menfaat temelinde gelişiyor ancak Avrupa Birliği bizim tek önceliğimiz değildir. Türkiye`nin dış politikası çok yönlüdür ve Avrupa Birliği, dış politikamızın eksenlerinden sadece birisidir. Türkiye`nin Türk dünyası ve Rusya ile sıkı ilişkileri vardır.' dedi.

Akdoğan ayrıca Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile yapılan görüşmede hiçbir baskı hissetmediğini ekledi.

Türkiye`yi ziyaret eden Mogherini, pazartesi günü AB`nin Rusya ile cepheleşmeyi değil, iş birliği yapmayı amaçladığını bu nedenle Rus-Türk ilişkilerinin gelişmesine engel olmak istemediğini söyledi.

Karadeniz`in altından geçerek Türkiye`ye uzanacak yeni bir boru hattının inşa edileceği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in 1 Aralık`taki Türkiye ziyaretinde duyuruldu. Yeni boru hattı, Putin`in söz konusu ziyarette Türk tarafıyla görüşmesinden sonra durdurulacağını açıkladığı 'Güney Akım'ın yerine yapılacak. Putin`in söylediklerine göre Rusya, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yapıcı olmayan duruşu yüzünden mevcut şartlarda 'Güney Akım'ın inşasına devam edemez. 'Güney Akım'ın Karadeniz`in altından geçerek Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovenya üzerinden Avusturya ve İtalya`ya kadar uzanması planlanıyordu.(Rusya, Ria Novosti - 09 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —