• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Rusya’da İslami bankalar açılabilir

Rusya’da İslami bankalar açılabilir

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Avrupa ülkeleriyle ABD’de olduğu gibi Rusya’da da aktif olarak İslami bankacılığı geliştirmeye çağırdı.

 

İslami bankacılık, aktivitelerini İslami yasalarla (Şeriat) belirleyen bir bankacılık sistemi. Örneğin, İslami bankalarda faiz alınmaz veya alkol ile kurman gibi endüstrilere yatırım yapmak yasak.

Rusya’da İslami bankacılığın uygulanması konusu, özellikle Batı ülkelerinin Rusya’ya yaptırım kararları almasıyla gündeme gelmişti.

Rossiya 24 televizyonuna konuşan Gaynutdin, “Burada mümkün olduğunca kısa sürede İslami bankaları açmalıyız. Paris’te, Londra’da, Washington’da bu tür bankaların sayıları çok. Şimdi Almanya’da, Belçika’da ve diğer ülkelerde de açılıyor. Neden Batı bunu hemen alıp yapıyor, biz ise Rusya’da halen koşmaya hazırlanıyoruz? Ne zaman koşacağımızı da bilmiyorum” dedi.

Halihazırda Rusya’da İslami bankacılığın uygulanma olasılığı üzerinde Rusya Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı temsilcileriyle milletvekilleri ve senatörlerden oluşan özel çalışma grubu çalışıyor.

İslami bankacılığın dünya genelindeki kalemler toplamı, 1-2 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. İslami bankaları, sadece İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinde değil, İngiltere, Almanya ve Singapur gibi diğer ülkelerde de faaliyet gösteriyor.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor