Tarih: 06.04.2017 16:21

Rusya´dan ABD´ye: Suriye´deki kimyasal silahlar 2014´te sizin yardımınızla ülke dışına çıkarıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahlanma Kontrol Dairesi Başkanı Mikhail Ulyanov tarafından yapılan açıklamada, Suriye´deki tüm kimyasal silahların 2014 yılında ABD´nin yardımıyla ülke dışına çıkarıldığını hatırlattı.

´ABD´NİN 2 NUMARASI İÇİN KÖTÜ İFADELER KULLANMAK İSTEMEM AMA…´ 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence´in Moskova ve Şam´ın, Suriye´nin kimyasal silahlarını imha etme yükümlülüklerini yerine getirmediğine ilişkin açıklamasının mesnetsiz olduğunu vurgulayan Ulyanov, şunları söyledi:

'Pence´in 2013 tarihli Suriye´nin kimyasal silahlarını imha anlaşmasının uygulanmadığını söylemesi için bir gerekçe yok. ABD´nin iki numaralı ismi için kötü ifadeler kullanmak istemem ancak sorumsuzluğun yanı sıra konu hakkında yetersiz bilgiyle uğraşmak durumunda kalıyoruz. ABD´deki yeni yönetim, çok kısa süre önce politikalarını gözden geçirmeye başladı. Umuyorum ki, bu süreç tamamlandığında, yetkili isimlerin değerlendirmeleri daha kesin olacaktır.'

´RUSYA VE ABD SON DERECE BAŞARILI BİR İŞBİRLİĞİ YAPTI´

2014 yılının ortasına kadar tüm kimyasal silahların Suriye topraklarının dışına çıkarıldığına dikkat çeken Ulyanov, 'Asıl yük, Rusya ve Suriye´nin üzerindeydi. Ancak ABD de önemli katkıda bulundu. Rusya ve ABD´nin bu alandaki işbirliği son derece başarılıydı' diye konuştu.

´ABD´NİN RUSYA´NIN TASARISINI DESTEKLEYECEĞİNİ UMUYORUZ´ 

Öte yandan Ulyanov, Rusya´nın BM Güvenlik Konseyi´ne sunduğu İdlib´deki kimyasal saldırıya ilişkin tasarının ABD tarafından destekleneceğini umduklarını kaydetti.    

´SURİYE´Yİ SUÇLAMAK İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN´

Ulyanov, şu ifadeleri kullandı: 'ABD´nin suçlamalarının nedeni, İdlib´in Han Şeyhun bölgesindeki kimyasal silah kullanılarak gerçekleştirildiği öne sürülen haberlerse, o halde Suriye hükümetini bu konuda suçlamak için henüz çok erken. İlk önce kapsamlı bir soruşturma yapmanız gerekiyor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —