Tarih: 05.10.2016 07:46

Rusya´dan Suriye´de gerilimi tırmandıran hamle

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerika Birleşik Devletleri´nin Rusya ile Suriye müzakerelerinden çekildiğini ilan etmesinin ardından Moskova yönetiminden gerilimi daha da tırmandıracak sembolik bir adım geldi. Rusya, Suriye´nin batısındaki Tartus´ta bulunan üssüne havadan karaya S300 füze batarya sistemi konuşlandırma kararı aldı.

Diplomasi tarafında ise Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington´la mevcut anlaşmazlıklara karşın Suriye´de çözüm arayışından vazgeçmeyeceklerini açıkladı: “Vazgeçmiyoruz. Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için gayret göstereceğiz. Uluslararası Suriye Destek Grubu´nun (ISSG) önemli bir rol üstlenebileceğine ve üstlenmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suriye´de savaşın sonlandırılmasına dönük çabalarda Rusya´nın samimiyetine dair şüpheleri olduklarını kaydetti: “Daha önce olduğu gibi; ülke genelinde anlamlı, sürdürülebilir ve uygulanabilir bir ateşkesin sağlanması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu aynı zamanda Suriye ve Rusya´nın belirli bölgelerde savaş uçaklarını kullanmamasını da içeriyor. Rusya tam olarak ne yapması gerektiğine vakıf.”

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya´nın uzlaşmasıyla geçtiğimiz ay kısa süreli ateşkesin uygulandığı Suriye´nin Halep şehri şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Rus jetleri ve İranlı milislerin desteğini alan Suriye ordusu, muhaliflerin elindeki kesimleri kontrol altına almak için şehri bombalamaya devam ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —