• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Rusya´dan tahıl koridoru tehdidi: Anlaşmadan çekiliriz

Rusya´dan tahıl koridoru tehdidi: Anlaşmadan çekiliriz

Kremlin yönetimi 22 Temmuz´da İstanbul´da varılan tahıl koridoru anlaşmasını İran yapımı dronların cephede kullanılıp kullanılmadığına dair soruşturmayı engellemek için koz olarak kullanıyor. Rusya´nın BM Temsilcisi, olası bir so

 

Kremlin yönetimi 22 Temmuz´da İstanbul´da varılan tahıl koridoru anlaşmasını İran yapımı dronların cephede kullanılıp kullanılmadığına dair soruşturmayı engellemek için koz olarak kullanıyor. Rusya´nın BM Temsilcisi, olası bir soruşturma durumunda anlaşmadan çekileceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres´in yoğun çabalarıyla 22 Temmuz´da Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının 18 Kasım´da uzatılmasının görüşülmeye başlandığı sırada, Rusya´dan “anlaşmayı iptal etme tehdidi” geldi. Rusya, Ukrayna´da kullanılan kamikaze dronların incelemeye alınması durumunda tahıl koridoru anlaşmasından çekileceğini ilan etti.

Önceki gün BM Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) Ukrayna konulu kapalı oturumunda, Ukrayna temsilcisi Sergey Kislitsa, “İran´ın Moskova´ya yüzlerce ‘Muhacır´ ve ‘Şehid-136´ kamikaze dronu vererek savaşta taraf olduğunu” söyledi. Bunun BMGK tarafından 2015´te İran hakkında kabul edilen 2231 sayılı kararı ihlal ettiğini belirten Kislitsa, “BM´nin kuracağı araştırma grubunu Ukrayna´ya gelerek dronların İran menşeili olduklarının tespit etmeye davet ediyoruz” dedi.

‘ANLAŞMADAN ÇEKİLİRİZ´

Ukrayna´nın bu çıkışına, Rusya´nın Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, “BM, Ukrayna´nın önerisini kabul eder ve Ukrayna´daki kamikaze dronları araştırmaya kalkışırsa Rusya´nın Tahıl Koridoru anlaşması görüşmelerinden çekileceği iyi bilinmeli. Anlaşması zaten şimdiye kadar sadece Ukrayna´nın tahıl ve gıda ürünlerinin dünya pazarlarına çıkışını sağladı. Rusya´nın tahıl ve gübresinin ise pazara çıkışı engellendi” yanıtını verdi. BM ise anlaşmanın yenilenmesi çağrısında bulundu. BM Ticaret ve Kalkınma Ajansı´ndan yapılan açıklamada “Anlaşmanın yenilenmesi, küresel çapta gıda fiyatları düşürmeye devam etmek ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliğini garanti etmek için hayati önemde” denildi.

ABD: İRANLILAR KIRIM´DA RUSYA´YA DESTEK VERİYOR

BEYAZ Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, İRAN askeri personelinin Rusya´ya “sahada” destek verdiğini söyledi. Kirby, “Tahran, Kırım´da teknik destek çalışanlarıyla sahada Rusya´ya yardım ettiğini biliyoruz. Ayrıca Ukrayna´da sivil altyapıyı vuran dronları sağlayarak savaşa direkt dahil oluyor” dedi.

İNGİLTERE: RUSLAR UÇAĞIMIZA FÜZE ATTI

İNGİLTERE Savunma Bakanı Ben Wallace, 29 Eylül´de Karadeniz´de Rusya ile aralarında hava dalaşı yaşandığını açıkladı. Wallace, “Üzerinde silah bulunmayan keşif (casus) uçağımız ‘RC-135W´ Karadeniz´de Rusya´nın gönderdiği iki SU-27 uçağı ile karşılaştı. Uçaklardan biri aniden füze ateşledi. Uçağımız ve mürettebat zarar görmedi. Rus uçağının kazara füze ateşlediği söylendi” dedi.

 

 

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor