Tarih: 08.08.2014 00:54

Rusya`dan Batı`ya gıda ambargosu

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa ülkelerinden bir yıl boyunca tarım ürünleri, hammadde ve diğer gıda ürünlerinin ithal edilmesine sınırlamalar getiren kararnameyi imzaladı. Putin, ulusal çıkarlarının korunması amacıyla böyle bir adım attıklarını belirtti.

Rusya iki hafta önce de sağlık gerekçesiyle bazı Batılı ürünlerin ithalatına yasak getirmiş, Putin dün yaptığı açıklamada da Batı ülkelerinin yaptırım paketine `uygun` yanıtın verileceğini söylemişti.

Avrupa Birliği ve ABD`nin Ukrayna krizi nedeniyle kabul ettiği ekonomik yaptırım paketi, Rus bankalarının Batılı finans piyasalarına girişini engellerken, silah ve diğer askeri malzemelerin Rusya`ya satışına da yasak getiriyor. Yeni yaptırımlar ayrıca Rusya`ya petrolcülük alanında kullanılan ileri teknolojinin ihracatını da sınırlıyor.

Rusya`nın ithalat yasağına Avustralya, Kanada ve Norveç`in de dahil edileceği belirtiliyor.

Gözlemciler, Rusya`nın birçok gıda ürününü Batı`dan ithal ettiğine dikkat çekiyor.

Rusya ayrıca Ukrayna uçaklarının Rus hava sahasını kullanmasına izin vermeyeceğini duyurdu.

Medvedev, Batılı ülkelerin uçaklarının Asya seferlerinde Rus hava sahasını kullanmasını yasaklayabileceklerini söyledi.

Sibirya hava sahasını kullanamamanın Asya seferi yapan uçakların maliyetlerini ve uçuş sürelerini önemli oranda artıracağı belirtiliyor.

Bazı Batılı ülkeler, Rusya`yı Ukrayna`daki ayrılıkçıları silahlandırmakla suçluyor.

Geçen ay Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Rusya`ya Ukrayna politikası nedeniyle uyguladığı yaptırımları ağırlaştırma kararı almıştı.

Rus ekonomisi ve Rusya lideri Vladimir Putin`in yakın çevresini hedef alan ilk yaptırımlar, Moskova`nın Mart`ta Kırım`ı ilhak etmesinden sonra alınmıştı.

Putin, Rusya`nın bu ülkelere karşı yaptırımlara başvuracağını söylemişti. Yaptırımların hemen yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —