Tarih: 09.10.2016 08:42

Rusya´nın barış tasarısına BMGK´dan ret

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya´nın, Fransa´nın Suriye´nin Halep kenti üzerindeki uçuşların durdurulması önerisini içeren tasarısına alternatif olarak sunduğu tasarı, BMGK tarafından geri çevrildi. Tasarıya BMGK´nın dokuz üyesi ret oyu verdi.

BM´nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura´nın önerdiği gibi eski El Nusra Cephesi (El Kaide´den ayrıldığını ilan ettikten sonraki adıyla Fetih el Şam Cephesi) militanların Halep´in doğusundan çıkartılmasının teklif edildiği tasarıyı veto edenler arasında ABD, İngiltere ve Fransa da var.

TASARI NELERİ İÇERİYORDU?

Rusya´nın sunduğu taslakta BM´nin Suriye Özel Temsilcisi de Mistura´nın önerisine benzer şekilde eski El Nusra militanların Halep´in doğusundan çıkartılması teklif ediliyordu.

Taslakta ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun´un BMGK´ya bu konuyla ilgili planı detaylı biçimde sunmasının yanı sıra ABD ile Rusya arasında 9 Eylül´de varılan ateşkes anlaşmasının uygulanması, çatışmaların durdurulması ve insani yardımın ulaştırılması çağrısı yapılıyordu.

Suriye´deki krizin çözümünün ancak siyasi yolla mümkün olabileceği vurgulanan taslakta tüm taraflardan kapsamlı diyalog gerçekleştirmeleri ve ön koşul sunmadan De Mistura ile ‘yapıcı işbirliği´ yapmaları da talep ediliyordu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —