Tarih: 28.03.2016 19:05

´Rusya´nın İslam İşbirliği Teşkilatı´na gözlemci üye olmasına bizzat Türkiye destek oldu´

Facebook Twitter Linked-in

 

Fuad Safarov

Sputnik´e konuşan Enver Çetin, Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gerginliğin fazla abartılmaması gerektiğini söyledi.

Çetin, “Daha düne kadar iki ülke arasında ciddi sorunlar yok idi. Sovyetler´in dağılmasının ardından Rus-Türk ilişkileri hızla gelişti. Son 15 yılda stratejik ortaklık düzeyine ulaştı. Burada Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin´in ciddi katkıları oldu. Türkiye de Rusya ile dostluğuna önem ve değer verdi. Ankara uluslararası arenada Moskova´yı destekledi. Önemli bir örneği hatırlatmak istiyorum. 2005 yılında Rusya İslam İşbirliği Teşkilatı´na gözlemci üye seçilirken, Türkiye Moskova´yı ciddi şekilde destekledi. Teşkilatın Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu´nun ciddi katkıları oldu. Bunlar bence güzel, anlamlı ve önemli destekler, unutulmamalı” dedi.

´RUS VE TÜRK ASKERLERİNİN KARADENİZ´DE GÜZEL İŞBİRLİĞİ VARDI´

Karadeniz bölgesinde daha önce iki ülkenin faydalı askeri işbirliği yaptığına işaret eden Çetin, “Düne kadar iki ülkenin askeri gemileri karşılıklı ziyaretler yapıyordu ve bölgede askeri, güvenlik tatbikatı gerçekleştiriyordu. Soçi-2014 Olimpiyat Oyunları sırasında da iki ülkenin güvenlik güçleri Karadeniz bölgesinde çok verimli işbirliği sağladı” şeklinde konuştu.

´RUS-TÜRK DİYALOĞU BAŞLAMALI´

Türkiye ve Rusya´nın diyalog başlatması gerektiğini ifade eden Çetin, “Rusya ve Türkiye birbirine lazım olan ülkeler. Günümüzde uluslararası terörizmle mücadele bağlamında ikili işbirliği kaçınılmaz. Ortadoğu´da Moskova ve Ankara´nın ittifak halinde hareket etmesi lazım, bu kaçınılmaz. Düşmanlık iki tarafın da zararına. Rusya ve Türkiye de Suriye´nin toprak bütünlüğünden yana. Buradan hareket ederek işbirliği başlatmak için harekete geçilmeli, diyalog başlatılmalı” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —