Tarih: 27.02.2021 12:21

Rusya´nın Ottawa Büyükelçiliği´nden Kanada´nın Kırım´ın statüsü hakkındaki yorumlarına tepki

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya´nın Ottawa Büyükelçiliği, Kanada hükümetinin Rusya´nın Kırım üzerindeki egemenliğini reddetmesine tepki göstererek, bunu içişlerine yönelik açık bir müdahale olarak değerlendirdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, dün erken saatlerde yaptığı açıklamada Rusya´nın Kırım üzerindeki egemenliğini ´işgal´ ve ´ilhak´ olarak nitelendirerek, Moskova´yı kınadı.

Bakan Garneau´nun açıklamasına, Rusya´nın Ottowa Büyükelçiliği´nden tepki geldi.

Elçilik tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, 'Kırım´ın Rusya ile yeniden birleşmesi, uluslararası hukuka tam olarak uyum içinde Kırımlıların, kararlı bir biçimde ifade edilen iradesine ayanan apaçık bir gerçektir' denildi.

Açıklamada, 'Kırım, 1783´ten beri Rusya´nın bir parçasıyken, bu gerçekliği ve gerçek tarihi çarpıtma girişimleri, Rusya´nın içişlerine açık bir müdahaledir' ifadelerine yer veirldi.

Kırım, 2014´te düzenlenen referandumda halkın yüzde 96.77´inin onayıyla Rusya´ya bağlanmıştı. Ukrayna, halen Kırım´ı ´Rusya işgali altındaki´ kendi toprakları olarak görüyor.

Moskova ise, Kırım sakinlerinin demokratik yolla ve tamamen uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi´ne uygun biçimde Rusya´yla birleşmeyi seçtiğini defalarca dile getirmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Kırım konusunun tamamen kapatıldığını söylemişti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —