• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,21% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2501,23% 0,05
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

Rusya: Trans Kafkasya gaz boru hattı bölgede güveni sarsar

Rusya: Trans Kafkasya gaz boru hattı bölgede güveni sarsar

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, ABD ve AB`nin inisiyatifiyle kurulması planlanan Trans Kafkasya doğalgaz boru hattının Kafkasya ülkeleri arasındaki güveni sarsacağını söyledi.

 

Türkmenistan gazını Hazar Denizi, Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa`ya taşıması planlanan hattın tek taraflı girişimlerle kurulmasına karşı olduklarını belirten Lukaşeviç, 'Projenin lobisini yürüten bölge dışı aktörler, Kafkasya ülkeleri arasındaki güvenin darbe almasını hedefliyor. Kendilerini Kafkas ülkelerinin stratejik ortakları olarak gösteren bu aktörler, projeye katılacak ülkelere her türlü siyasi güvence veriyor' dedi.

Geçen yıl Rusya`nın Astrahan kentinde yapılan Hazar Denizi`ne Kıyıdaş Ülkeler Zirvesi`nde Hazar`a ilişkin önemli konular hakkında sadece kıyıdaş ülkelerin karar alması yönünde görüş birliği sağlandığını hatırlatan Lukaşeviç, doğalgaz boru hattı projesinin de önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Rus sözcü, projenin ekolojik boyutunun da Hazar bölgesi için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, kıyıdaş 5 ülkenin projenin geleceği konusunda oy hakkına sahip olduğunun altını çizdi.

Batılı devletler, Trans Kafkasya hattına, Türkmenistan`ın Güney Gaz Koridoru`na bağlanması açısından ilgiyle yaklaşıyor. Batı, bu sayede Hazar bölgesindeki doğalgaz kaynaklarını Rusya`yı by-pass ederek Avrupa`ya ulaştırmayı hedefliyor.

AB, Azerbaycan ve Türkmenistan, projenin onayı için hattın geçeceği ülkelerin onayını yeterli görüyor. Rusya ve İran ise, Hazar`a kıyıdaş 5 ülkenin oy birliğiyle projenin gerçekleşebileceğini savunuyor.

 



22.5° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor