• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Rusya´yı Düşman Olarak Görmüyoruz

Rusya´yı Düşman Olarak Görmüyoruz

İstanbul´da düzenlenen Orta Asya Forumu´nun açılışında konuşan Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde meydana gelen krizin Orta Asya ülkelerini etkilememesi gerektiğini söyledi. Şimşek

 


Qalampir

Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul´da düzenlenen Orta Asya Forumu´na katıldı. Forumun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı, Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasında çok derin tarihi ve manevi bağların bulunduğuna dikkati çekerken Türkiye´nin, bu ülkelerin gelişmesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile her türlü iş birliğini desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı şöyle devam etti: “Türkiye´de demografik yapı son derece elverişlidir ve Avrupa ile arayı huzurlu bir biçimde kapatabiliriz. Müesseselerin kalitesi arzu ettiğimiz noktada değil. Pek çok noktada iyileşme var ama talep ettiğimiz başarıyı henüz yakalayamadık. Buna rağmen Türkiye orta üst gelir grubuna çıkmayı başardı. Orta Asya´daki kardeşlerimiz de bugünkü ekonomik krizlere rağmen bunu başarabilir. Ben inanıyorum. Buradaki en büyük ortaklarımızdan biri Avrupa Kalkınma ve İmar Bankasıdır (EBRD)´dır. Çünkü EBRD, Dünya Bankası gibi aslında ülke ihtiyaçlarıyla paralel programlar yapabiliyor, o alanları destekleyebiliyor. Biz denedik ve deneyimlerimizi de paylaşmaya hazırız.”

Türkiye Başbakan Yardımcısı, Orta Asya ülkeleri ile ekonomik ilişkileri hakkında konuşurken, Rusya-Türkiye ilişkilerine de değindi. Kasım ayında Rusya´ya ait SU-24 askeri uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından vurularak düşürülmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri bozmuştu.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde meydana gelen krizin Orta Asya ülkelerini etkilememesi gerektiğini söyleyen Şimşek, “Biz Rusya´yı bir düşman olarak görmüyoruz. Rusya komşumuzdur ve dostane komşuluk ilişkilerimizin devam etmesini istiyoruz. Fikir farklılıklarımız olabilmektedir. Suriye ile ilgili farklı düşünebiliriz. Ama bu bizi Rusya ile düşman yapmaz. Biz Rusya ile ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişmesini istiyoruz. Bizim dostluğumuz, Orta Asya ile olan ilişkilerimiz, tarihi bağlarımız, başka ülkelerle yaşadığımız belli bir süre sıkıntılara karşı dayanıklıdır, güçlüdür, o konuda da en ufak bir tereddüt olmasın.” ifadelerini kullandı.

17 Şubat günü Türkiye´nin başkenti Ankara´da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine pek çok ülkenin yanı sıra Rusya da taziyelerini iletmiştir. Bu da iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden iyileşeceğiyle ilgili olarak yeni tahminleri beraberinde getirdi. Bakalım Şimşek´in Rusya ile ilgili ılımlı görüşlerinin ardından durum ne şekilde gelişecek?(Özbekistan,Qalampir-19.03.2016)



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor