Rusya´yla ilişkilerin normalleştiğini söyleyen Çavuşoğlu: Artık ´kriz öncesi kriz sonrası´ demeye gerek yok

Rusya´yla ilişkilerin normalleştiğini söyleyen Çavuşoğlu: Artık ´kriz öncesi kriz sonrası´ demeye gerek yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Rusya Federasyonu´yla ilişkilerimiz normalleştirdik, artık kriz öncesi kriz sonrası demeye gerek yok' dedi. Çavuşoğlu, Moskova´yla bazı konularda görüş ayrılıkları olduğunu ancak bunun işbirli

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştiğini ifade ederek, 'Artık kriz öncesi kriz sonrası demeye gerek yok. Şimdi daha ileriye nasıl götürebiliriz, bölgesel konularda da işbirliğimizi nasıl güçlendiririz bunun çabası içendeyiz' dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Soçi´de yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'En son Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız Soçi ziyareti de bu anlamda son derece faydalı bir ziyaret oldu. Tabi, Suriye´den Kırım´a, Kafkaslar´dan Balkanlar´a pek çok konuda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bazı konularda da Kırım konusunda Ukrayna konusunda Rusya ile de farklı düşünüyoruz. Esasen, Suriye´de de bazı konularda görüş ayrılığımız var. Olabilir. Ama Suriye´de ateşkesin sağlanması ve siyasi süreç için ortak çalışıyoruz. Bu görüş ayrılıkları bu işbirliğimize engel değildir. Aynı şekilde yine Kırım´ın haklarını ve Kırım Tatarlarının durumunu da yakından takip ediyoruz. En son yaptığımız girişimlerle biliyorsunuz Kırım Tatar Meclisi Başkanvekilinin ve yardımcısının serbest bırakıldığını sizler de takip ettiniz.'

´TÜM BUNLARI GÖRMEMEK İÇİN APTAL OLMAK LAZIM´

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´ndeki (IKBY) gerçekleşen referanduma değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, (Eski IKBY lideri Mesud) Barzani´nin organize ettiği referandumun geçersiz olduğunu, Irak anayasasına da aykırı olduğunu baştan beri söylediklerini ifade etti. 

Çavuşoğlu, 'Kuzey Irak´ın karşı karşıya kaldığı durum aynen gerçekleşeceğini kendisine dostane bir şekilde bizzat ben anlattım Erbil´e kadar giderek. Tüm bunları görmemek için aptal olmak lazım. Kime inandı, kim kullandı, kim yönlendirdi bilmiyoruz ama şimdi hata yaptıklarını da anlamaya başladılar. En son Irak Anayasa Mahkemesi hiçbir bölgenin ülkeden ayrılamayacağına hükmetti. IKBY yönetimi de bu karara saygı duyduğunu açıkladı. Bu önemli bir gelişme. Ama esasen bu süreçten vazgeçlimesidir' diye konuştu.

Irak´ın birliğinin bütünlüğünün önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Sonuçta daha fazla hak elde edeceğiz denildi, mevcut defakto kullanılan haklar da gitti. Kürtleri birleştireceğim dedi Barzani etrafında, Kürtleri böldü parçaladı maalesef. Bunların da başına geleceğini biz söylemiştik. Daha fazla güç elde ederim dedi, masada güçlü olurum dedi oturamadı. Oysa biz bu süreçten vazgeçerse Kürt kardeşlerimizin hakları için kendilerine en çok destek veren ülke olacağımızı ve arabuluculuk yapacağımızı hatta onların arzu ettiği ülkelerle de garantör olabileceğimizi de kendilerine açıkça söylemiştik.

´ABD İLE SORUNLU BİR DÖNEM YAŞADĞIMIZ BİR SIR DEĞİL´

ABD ile ilişkileri değerlendirirken 'ABD ile sorunlu bir dönem yaşadığımız bir sır değil' diyen Çavuşoğlu, bunun iki sebebi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, 'Bir tanesi ABD´nin YPG´ye terör örgütlerine silah vermesi onlarla işbirliği yapması. Bu silahların da PKK´nın elinde Türkiye´de sürekli yakalanması yani bu silahların bize yönelik kullanılmasıdır. Defalarca uyarmamıza rağmen maalesef ABD bu politikasını sürdürdü. Diğer taraftan yine FETÖ´nün ABD´deki faaliyeti ve bugüne kadar FETÖ ile ilgili hiçbir soruşturma açılmaması, iade taleplerimizle ilgili gerekli çalışmaların yapılmaması' dedi. 

´VİZE SORUNU ÇOK GEREKSİZ BİR SORUNDU´

Bunların Türk halkının ABD´ye olan hislerini de etkilediğini, ilişkilerde de bir gerginliğin yaşandığını belirten Çavuşoğlu, bu sorunların diyalog yoluyla çözebileceklerine inandıklarını söyledi. 

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, kabine üyelerinin ABD ile yaptıkları temasları hatırlatarak, 'Vize sorunu çok gereksiz bir sorundu. Diplomaside olgun bir tavır değildi. Bunu da açık net bir şekilde Amerikalılara söyledik. Yani ‘ben oynamıyorum´ şeyi diplomaside olgun bir tavır değildir. Vatandaşların ne suçu var, iki hükümet arasında ya da devletler arasında bazen sorunlar olabilir ama sivil insanların vatandaşların cezalandırılması hiç olumlu bir tavır değildi, bunu kendilerine de anlattık. Önemli bir gelişme kat ettik, sorunun büyük bir bölümü çözüldü. Diğer küçük detayları da ileride halledebileceğimizi düşünüyoruz' diye konuştu.

´ABD SAVUNMA MALZEMELERİNİ GECİKTİRİYOR´

Bu arada Çavuşoğlu´nun 191 sayfadan oluşan bütçe sunum kitabında da Türkiye´nin ABD ile savunma sanayii alanında işbirliğinin devam ettiği ifade edildi. ABD iç uygulamalar nedeniyle yaşanan gecikmelere dikkat çekilen sunum kitabında şu ifadeler yer aldı. 

'ABD, hem NATO müttefikimiz olması hem en ileri teknolojiyi üretmesi sebebiyle savunma sanayii alanında uzun yıllardır ülkemizin birinci ticari ortağı konumundadır. Bununla birlikte, maalesef özellikle terörle mücadele bağlamında acil ihtiyaç duyduğumuz savunma malzemelerinin tedariğinde ABD iç uygulamaları nedeniyle önemli gecikmeler yaşayabilmekteyiz. Tabiatıyla bu süreçler uzadıkça ihtiyacımız olan sistem ve ekipmanların temininde ulusal imkanlarımız başta gelmek üzere alternatif çözümler geliştiriyoruz.'

´KIBRIS´TA TAVRIMIZI NET BİR ŞEKİLDE BELİRLİYECEĞİZ´

Kıbrıs sorununa da değinen Çavuşoğlu, Türkiye´nin 2016 yılında bu sorunu çözmek istediğini ama mümkün olmadığını ve 2017 yılına sarktığını kaydetti. 2017 yılında da Kuzey Kıbrıs ve Türkiye Cumhuriyeti olarak yapıcı tavrı sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, samimi yaklaşımı da bütün dünyanın gördüğünü kaydetti. 

Çavuşoğlu, Rum tarafının bu parametrelerle bir çözüm istemediğini Türkiye´nin de, BM´nin de AB´nin de gördüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, 'Bu meselenin çözülmesi için neler yapacağız elbette bunu KKTC ile birlikte görüşüyoruz, kendi içimizde de değerlendiriyoruz. Mutlaka bu konuyu kendi aramızda da iktidarıyla muhalefetiyle değerlendirip seçimlerden sonra tavrımızı da mutlaka net bir şekilde belirleyeceğiz. Biz ama mutlaka diyalog ve diplomasi yoluyla sorunun çözülmesini arzu ettik. Bundan sonraki süreçte de garantör ülke olarak yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz' diye konuştu. Çavuşoğlu, KKTC´de üzerindeki izolasyonların kaldırılması için de çabaları sürdürdüklerini vurguladı.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

Yükleniyor