• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Ryabkov: İran´ın ağır su üretiminde sorun görmüyoruz

Ryabkov: İran´ın ağır su üretiminde sorun görmüyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İran´ın ağır su üretim temposunun, şiddetli bir sorun haline gelecek kadar yüksek olmadığını belirtti.

 

İran ile nükleer anlaşma konusunda kurulan ortak komisyonun Avusturya´nın başkenti Viyana´da yarın yapılacak kritik toplantısı öncesinde Sputnik´e demeç veren Ryabkov, İran´ın ağır su üretim temposunun, şiddetli bir sorun haline gelecek kadar yüksek olmadığını aktardı. 

Ryabkov, “İran´ın ağır su üretiminin temposu, şiddetli ve acil çözüm gerektiren bir sorun haline gelecek kadar yüksek değil” diye konuştu.

‘TOPLANTININ BAŞLICA KONULARI INSTEX VE ARAK´TAKİ REAKTÖR OLACAK´

Ryabkov, yarın yapılacak toplantıda ele alınacak başlıca konuların İran ile ticareti sürdürmek için kurulan mali kanal INSTEX ve İran´ın Arak ağır su reaktörü olacağını belirtti. 

Rus bakan, “INSTEX elbette görüşülecek, ancak birçok farklı konu da var. Uygulamaya geçirilen ve ABD´nin tehditleri ve doğrudan yaptırım uygulamasına bağlı zorluklar bulunan Fordo, Arak gibi projeler ve diğer konular 1 numaralı konu olacak” ifadelerini kullandı.

‘INSTEX´IN ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE AÇILMASI KOEP´İ KURTARMA ŞANSINI ARTTIRIR´

INSTEX mekanizmasının üçüncü ülkelere ve İran petrolüyle ilgili anlaşmalara açık olmasının Kapsamlı Ortak Eylem Planı´nı (KOEP) kurtarma şansını arttıracağını söyleyen Ryabkov, şöyle konuştu: 

“Eğer böyle bir şey gerçekten olursa KOEP´i kurtarma şansı önemli ölçüde artar. Biz bu çağrıyı çoktandır yapıyoruz.”

‘HÜRMÜZ BOĞAZI´NDA YAŞANANLARIN TOPLANTIYI ETKİLEMEMESİNİ UMUYORUZ´

Rusya´nın Hürmüz Boğazı´nda tankerlere el konulmasının ve ABD´nin deniz koalisyonu kurmaya yönelik adımlarının Viyana´da yarın yapılacak toplantıyı etkilememesini umduğunu söyleyen Ryabkov, şöyle konuştu: 

“Tankerlerin alıkonulmasının, Amerikalıların, İngilizlerin ve bazı müttefiklerinin Hürmüz Boğazı´nda güvenli geçişlerin sağlanması ile ilgili sözüm ona deniz koalisyonu kurmaya yönelik adımların yarınki görüşmeye yine de gölge düşürmemesine inanıyorum.”



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor