Tarih: 28.06.2018 19:43

Ryabkov: OPCW´ye kimyasal saldırıların faillerini tespit etme yetkisi verilmesine karşıyız

Facebook Twitter Linked-in

 

Hollanda´nın Lahey kentinde düzenlenen OPCW 4. Acil Taraf Devletler Konferansı´nda, İngiltere´nin inisiyatifi ve Türkiye de dahil 22 ülkenin desteğiyle örgütün yetkisinin genişletilmesini öngören tasarı kabul edilmişti. Tasarıyla birlikte OPCW´ye kimyasal silah kullanımının belirlenmesi yetkisi dışında kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu olduğunu tespit etme yetkisi verilmişti. 

Söz konusu yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Ryabkov, OPCW´ye verilen yetkiyi meşru bulmadıklarını ifade etti.

´OPCW´Yİ VE SÖZLEŞMEYİ MEVCUT HALİYLE KORUMAK İMKANSIZ HALE GELİR´

OPCW kapsamında kimyasal saldırıların faillerinin tespit edilmesini sağlayacak bir mekanizma kurulması kararının ardından OPCW´yi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi´ni mevcut haliyle korumanın imkansız hale geleceğini düşünen Ryabkov, 'Bunun sonuçlar çok ağır olur. Sözleşmenin geleceğiyle ilgili büyük bir belirsizlik oluşur' dedi. 

´ABD, İNGİLTERE VE FRANSA´NIN TUTUMU ÖNEMLİ´ 

Ryabkov, bu konuda birçok şeyin ABD, İngiltere ve Fransa´nın tutumuna ve Rusya´nın rakiplerinin izinden giden OPCW Teknik Sekreterliği yönetiminin eylemlerine bağlı olacağını da vurguladı.

24´e karşı 82 oyla kabul edilen yeni karar tasarısını ABD ve Avrupa Birliği kabul ederken Rusya, İran ve Suriye ret oyu vermişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —