Tarih: 06.02.2017 13:17

Saakaşvili: Ukrayna´nın kaderinde Avrupa´nın süper gücü olmak var

Facebook Twitter Linked-in

 

Hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından Gürcistan´dan kaçmak zorunda kalan ve Ukrayna´da Odessa valisi olarak tayin edilen Saakaşvili, Radio Vesti´ye yaptığı açıklamada Donetsk´te yeniden tırmanan gerilimi değerlendirdi. 

“Habsburglar, Avrupa´yı Osmanlılardan korudu ve aptallık edip 1. Dünya Savaşı´na girene kadar dünyaya kendi koşullarını dikte etti” diyen Saakaşvili, Ukrayna´yı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Rusya´yı ise Osmanlı İmparatorluğu´na benzeterek ekledi: “Ukrayna askerleri, bir kez da dünyaya, Avrupa´yı kıtanın en saldırgan ordusundan koruduğunu ve korumaya devam edeceğini kanıtladı. Diğer bir deyişle bütün Avrupa, Ukraynalılara borçlu.”

‘AVRUPA´NIN UKRAYNA OLMADAN BİR GELECEĞİ OLMAZ´ 

Kiev´in Avrupa´ya “Bizi yalnız bırakmayın” diyerek yalvarmak yerine “Bunu, bunu ve bunu yapmalısınız” demeye hakkı olduğunu savunan Saakaşvili´ye göre, Avrupa Birliği ve genel olarak Avrupa, Ukrayna olmadan hayatta kalamaz. İddiasını bir adım daha ileriye götüren Saakaşvili, “Avrupa´nın Ukrayna olmadan bir geleceği olmaz” diye ekledi.

Ukrayna´nın ‘ekonomik bir potansiyele sahip olduğunu´ da savunan Saakaşvili, “5-15 yıl içinde, Ukrayna, Avrupa siyasetinde lider bir oyuncu olabilir. Ondan sonra Avrupa´ya seyahat edip etmemiz bir soru olmayacak. Hatta Ukraynalılar oraya gururla gidecekler, vasıfsız işçi olarak değil” ifadelerini kullandı. Şaakaşvili, bunlarla sınır kalmayan açıklamalarını “Ukrayna´nın kaderinde Avrupa´nın süper gücü olmak var” diye sürdürdü.

‘ODESSA, GÜRCİSTAN´A ÇOK BENZİYOR´

Radyoya verdiği demecinde kaçmak zorunda kaldığı Gürcistan´ı bir dönem valilik yaptığı Odessa´ya benzeten Şaakaşvili, Kiev´i Odessa´daki mayfalara destek olmakla suçladı. Saakaşvili, “Mafya bağlantıları Odessa´dan değil Kiev´den. Tüm bu koruma şantajları, kaçakçılıklar, hukuksuz planların kaynağı Kiev” ifadelerini kullandı.

‘ŞİMDİ SÖYLEYİN, ÇILGIN KİMMİŞ?´ 

Saakaşvili´nin gündemindeki bir diğer konu da yeni ABD Başkanı Donald Trump´tı. Trump´ın 2011 yılında yatırım yapmak için Gürcistan´a geldiğini ve bu dönemde bir görüşme yaptıklarını kaydeden Saakaşvili, o zaman bile Trump´ın muhtemel ABD başkanlığından konuştuklarını açıkladı.

Saakaşvili sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğerlerine, onu ciddiye almalarını söylediğimde, Şaakaşvili´nin çılgın açıklamalarından biri olarak görüldü. Şimdi söyleyin, çılgın kimmiş?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —