• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,21% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2501,23% 0,05
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

Saakaşvili: Ukrayna`da kaçan oligarklardan parayı nasıl geri aldıklarını gördüm

Saakaşvili: Ukrayna`da kaçan oligarklardan parayı nasıl geri aldıklarını gördüm

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko`nun kararıyla geçen hafta Odessa Valisi olarak atanan eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, halkını yüzüstü bırakmayacağını söyledi. Saakaşvili, 'Gürcü halkı ne zaman bana ihtiyaç d

 

Saakaşvili, Gürcistan`da yayın yapan ‘Rustavi2` televizyonuna verdiği demeçte, Tiflis hükümetini eleştirdi ve ülke siyasetinde tekrar söz sahibi olacağının sinyalini verdi.

‘GÜRCİSTAN`IN SİYASİ YÖNELİMİ ANLAŞILMAZ BİR HALE GELDİ`

'Gürcistan ve Ukrayna`nın selameti için sonuna kadar mücadele edeceğim' diyen Saakaşvili, eski partisi Ulusal Birlik Hareketi`nin mevcut hükümete en iyi alternatifi oluşturduğunu savunup Gürcistan`ın siyasi yöneliminin anlaşılmaz bir hale geldiğini öne sürdü.

İVANİŞVİLİ, PUTİN`İN ADAMIYMIŞ

Saakaşvili, Gürcistan`da 2012`de düzenlenen seçimlerde hükümeti kuran, 2013`te siyasetten çekilen ve ülke siyasetinde etkili olmaya devam ettiği belirtilen iş adamı Bidzina İvanişvili`nin ise ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in adamı` olduğunu iddia etti. Saakaşvili, İvanişvili`nin Gürcistan`ın Putin`in isteklerine göre yönetilmesi için 2012`de siyasete atıldığını savundu.

Gürcistan`daki ekonomik durumun son yıllarda kötüye gittiğini savunan Saakaşvili, bu konuda da İvanişvili ve yakınlarını suçladı. Saakaşvili, İvanişvili`den hesap sorulması gerektiğini savunarak 'İvanişvili, bu sürede milyarlarca dolarlık mülkiyete sahip oldu. Ukrayna`da öğrendiğim şey, kaçırılmış paralarının geriye alınmasıdır. Burada, kaçan oligarklardan parayı nasıl geri aldıklarını gördüm' ifadesini kullandı.

‘SADECE İVANİŞVİLİ`NİN SAHİP OLDUĞU BANKANIN GELİRİ ARTTI`

Gürcistan ekonomisinin son yıllarda gerilediğini ve şirketlerin zarar gördüğünü anlatan Saakaşvili, 'Sadece İvanişvili`nin sahip olduğu bankanın geliri arttı' diye konuştu. Saakaşvili, Gürcistan ekonomisinin kurtulması için mümkün olan yabancı yatırımın ülkeye çekilmesi ve başlamış büyük projelerin kısa sürede bitirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘ODESSA, PUTİN`İN PLANININ BİR PARÇASI OLARAK GÖRDÜĞÜ ZOR BİR BÖLGE`

Saakaşvili, ‘yeni titri` hakkında ise Odessa`nın ‘Putin`in planının bir parçası olarak gördüğü zor bir bölge` olduğuna dikkati çekip şunları söyledi: 'Ben, Ukrayna Başbakan Yardımcılığı görevini kabul etmedim. Yolsuzlukla mücadeleyle ilgili işleri de reddettim. Ancak Odessa Valiliğini kabul ettim. Odessa inanılmaz potansiyeli olan canlı bir bölgedir. Bölgede 5 büyük liman ve 19 şehir var.'

‘HALK BANA VATANDAŞLIĞI GERİ VERİR`

Ukrayna kanunlarına göre, Gürcistan vatandaşlığı alınmadığı sürece iki yıl çifte vatandaş kalabileceğini belirten Saakaşvili, Gürcistan Devlet Başkanlığı`nın vatandaşlığını geri alması halinde halkın bu vatandaşlığı kendisine geri vereceğini savundu.

Saakaşvili, 'Aleyhimdeki soruşturmalar da düşecek. Bana göre bu 2 yıl Gürcistan`da durumun değiştirilmesi için yeterlidir. Gürcü halkı ne zaman bana ihtiyaç duyarsa anında orada olacağım' ifadesini kullandı.

Gürcistan`da Saakaşvili hakkında zimmete para geçirme ve görevi suistimal suçlamalarıyla açılmış davalar sürüyor. Tiflis Genel Savcılığı, biri geçen yılın başında, diğeri Ocak 2015`te olmak üzere Saakaşvili`nin Gürcistan`a iade edilmesi konusunda iki kez Ukrayna`ya talepte bulundu.



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor