Tarih: 08.12.2014 12:09

Samaras: Ankara`nın AB Üyeliği Önemli

Facebook Twitter Linked-in

DPA

Yunanistan ile Türkiye, İlişkilerini Normalleştirmek İstiyor. Ekonomiyse Bu Yönde Bir Tür Kaldıraç Görevi Görecek. Kıbrıs Meselesi Bir Engel Teşkil Ediyor.

Yunanistan ile Türkiye, ulaşım ve enerji alanında daha sıkı çalışmak ve sorunlarını çözmek istiyor. Bu nedenle her iki taraf da Kıbrıs sorunun çözümüne katkıda bulunmayı arzu ediyor. Atina’da cumartesi günü sona eren ve Hükûmet Başkanları Antonis Samaras ile Ahmet Davutoğlu’nu bir araya getiren iki günlük buluşmadan böyle bir sonuç çıktı.

Atina’nın Türkiye’nin AB’ye katılımını destekleyeceğinin garantisini veren Samaras, Ankara’nın AB üyeliğinin komşu Yunanistan`a “büyük avantaj” sağlayacağını belirtti. Davutoğlu yaptığı açıklamada, iki ülkenin aynı coğrafi bölgenin birer parçası olduğunu söylerken gerginliklerin üstesinden gelebilmek için onlar hakkında konuşmak gerektiğinden bahsetti. İkilinin konuşmasında, Türkiye’nin “Doğu’nun kapısı”, Yunanistan’ın ise “Batı’nın kapısı” olduğundan söz edildi.

Davutoğlu ve Samaras, bazı konularda bilhassa Ege’deki sıkıntılar ve Kıbrıs sorununda çok bariz görüş farklılıklarının olduğunu söylediler. Ada bölünmüş vaziyette; Rum tarafı tek başına AB üyesi, Türkiye’nin düzenlediği bir askerî operasyon sonrası kurulan Türk tarafıysa sadece Türkiye tarafından tanınıyor. Kıbrıs Adası açıklarında nasıl paylaşılacakları hâlâ tartışılan doğal gaz yatakları bulundu.

Bu buluşmayla 2010`dan bu yana Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarının üçüncüsü yapılıyor. Bu buluşmaya iki ülkeden 18 bakan ve 400’den fazla iş adamı katıldı.(Alman Haber Ajansı DPA - 06 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —