Tarih: 29.06.2015 10:11

Şam`ın DAİŞ İle İşbirliği

Facebook Twitter Linked-in

 

Samir Salha

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç “Elimizde Esad rejimi ile DAİŞ`in iş birliği yaptığına dair kanıt ve belgeler var. Suriye krizi hakkında ABD’nin böyle bir söylem değişikliğini ben şahsen anlamakta zorluk çekiyorum.” diye konuştu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby’nin açıklamalarına yönelik bir beyanat veren Bilgiç “Esad rejimi ile DAİŞ’in iş birliği yaptığına dair kanıt olmadığını ifade etmiş. Biz de bunun tam tersini söylüyoruz ve elimizde kanıtlar var.” dedi.

Türkiye’nin Suriye’ye müdahale ihtimali konusunda Bilgiç, “Bu, uluslararası güvenliği ilgilendiren bir konudur ancak Türkiye’nin ulusal güvenliği tehdit edildiği zaman ilgili makamlarımızın yönlendirmesiyle her türlü tedbiri Türk Devleti hızlı ve çabuk şekilde alacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kobani’deki son gelişmelerle ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “DAİŞ militanlarının intihar saldırısı düzenlediğine dair bilgiler var. Biz de Suriye’den üç araçla özellikle sınırımıza yakın bölgede intihar saldırısı düzenlendiği ve çatışmaların başladığı bilgisini aldık. Ülkemize şu ana kadar 63 yaralı geldi. Biri çocuk, iki kişi vefat etti. Yaralıların tedavisi Suruç Devlet Hastanesi’nde devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

Bilgiç, İngiltere Parlamentosunun İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz`ın, DAİŞ`e katılımların önlenmesi için Türkiye ile İngiltere arasında “kırmızı telefon hattı kurulması” önerisini de değerlendirdi. Türkiye`ye bu konuda resmî bir talebin gelmediğini vurgulayan Bilgiç, 'Resmî yollardan bu konuda iletilen bir talep yok. Zaten Türkiye ile İngiltere arasında emniyet ve istihbarat makamları arasında bir iş birliği mevcut.” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Türkiye’nin DAİŞ hakkındaki tutumu açık.” ifadelerini kullandı.

DAİŞ mensuplarının Kobani’ye Türkiye üzerinden geçtiğiyle ilgili iddialara cevaben Başbakan Davutoğlu “Suriye`de dökülen kanda Türkiye`nin en ufak bir katkısı olmadı, bu haberlerin hepsi fabrikasyondur, bölgemizdeki durumları kontrol edilemez hâle getiren altı veya yedi ülke var.” dedi.

Türkiye’nin yetkili makamları, sınır kapılarının açılmasına izin vererek DAİŞ’in bombalı saldırılarında yaralanan onlarca Suriyeliyi ülkeye kabul etti. Tel Abyad’a açılan Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarındaki bombalama nedeniyle yaralanan çocuklar ve kadınlar Türkiye’deki hastanelere taşındı. (Suudi Arabistan, Makkah - 28 Haziran 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —