Tarih: 22.11.2017 08:40

Sanal erişimler: İsrailli savunma şirketi Rus hava savunma sistemini ‘aştı´ mı?

Facebook Twitter Linked-in

 

İsrail menşeili Rafael Advanced Defense Systems Ltd. şirketi, tasarımlarının sonuna yaklaşıldığı belirtilen AIR EW Systems adlı yeni elektronik savaş sistemlerini tanıttığı bir videoda, bu sistemin Rus S-400 ve Pantsir-S hava ve füze savunma sistemlerine benzer sistemlere karşı etkili olduğunu göstermeye çalıştı. 

İsrail savunma sanayii sektörünün geliştirdiği elektronik baskılama sisteminin tanıtımının yapıldığı senaryoya göre, elektronik savaş sistemleriyle donatılan bir grup F-16 uçağı, karşı tarafın hedeflerini vurmak üzere saldırıya geçiyor.

Videoda, elektronik savaş sisteminin bir parçası olarak uçaklardan bir tanesine halatla bağlı bulunan X-Guard konteynerinin, karşı tarafın savunma sistemlerinin fırlattığı füzeleri üzerine çektiği ve sonuçta füzelerin hedefini şaşırdığı, F-16´ların da göreceli düşmanın altyapı tesisini yerle bir ettiği görülüyor.

´GERÇEK DEĞERLENDİRME, ANCAK REEL ÇATIŞMA SONUCUNDA GÖRÜLEBİLİR´

Rus hava savunma sistemleri alanında uzman olan emekli tümgeneral Ayteç Bijev, Russia Today (RT) televizyonuna verdiği röportajda, hava savunma sistemlerinin hem saldıran uçakların elektronik sistemlerini baskılayan sistemden, hem de uzak ve yakın atışma için hava savunma sistemlerinden oluştuğunu ve tek bir saldırı grubunun bu birleşik sisteme saldırmasının mümkün olmadığını belirtti. 

Bijev, 'Reklam filmlerinde her ülke erişimlerini en iyi açıdan servis ediyor. Fakat gerçek değerlendirme, ancak reel bir çatışmanın sonucuna göre yapılabilir. Eğer karşı tarafın hava savunma sistemlerine saldırı planlanıyorsa, operasyona ayrıca elektronik baskılama yapacak uçaklar da katılmalı, görevi yerine getirecek saldırı grubuysa bu uçakların peşinde olmalı. Tüm dünya için bu algoritma geçerli, bu klasik bir şema' diye konuştu.

S-400´ü aşabilecek imkanlara sahip sistemlere yönelik bilgilerin reklam amaçlı olarak yayınlandığını belirten Bijev, silah üreticilerinin bu şekilde potansiyel alıcılara kendi silahlarının çok etkili olduğu konusunda ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Yurtdışına ihraç edilen S-400´lerin değerini düşürmeye yönelik ticari hamlelerin söz konusu olabileceğini belirten Bijev, sözlerine şöyle devam etti:

'Dünyanın tüm istihbarat kurumları, Triumf´ların (S-400) taktik ve teknik özelliklerini öğrenmek ister. Barış döneminde kullanılan frekanslar ve savaş frekansları var. Savaşın dışındaki durumlarda hiç kimse, karşı tarafın keşif uçakları tarafından öğrenilmemesi için askeri frekanslarını kullanmaz.'

´S-400 DÜNYANIN EN İYİ FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ´

Uzmanlar, videoda özellikle Rus füze savunma sistemlerine benzer örneklerin kullanılmasınınsa Rus tasarımcıların bu alandaki lider olduklarını bir kez daha kanıtladığını vurguladı. 

Rusya Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Andrey Koşkin, konuyla ilgili değerlendirmesinde, 'Elbette ki kendi ürünlerini öne çıkaracak olan tanıtımlarda vurulacak potansiyel hedefler olarak en iyi silahlar seçiliyor. S-400, dünyanın en iyi füze savunma sistemi. Bunu, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin, Washington´un veya NATO´nun memnuniyetsizliğini dikkate almaksızın söz konusu sistemleri almak istemesi de kanıtlıyor' ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —